Скільки калорій в ківі, користь фрукта для організму, вміст вітамінів і мінералів

Інформація про те, скільки калорій в ківі, стане приємним бонусом для любителів «волохатих» плодів. А ще їх називають «китайським агрусом» і «королем вітамінів». Фахівці стверджують: тропічний фрукт володіє не тільки привабливим смаком, але і унікальними властивостями.

Хімічний склад і харчова цінність

У відсотковому відношенні вміст різних речовин у ківі розподіляється приблизно так:

  • води — близько 83 %;
  • білків — трохи більше 1 %;
  • жирів — 0,5 %;
  • вуглеводів — майже 15 %;
  • вітамінів і мікроелементів — більше 1%.

В зелених плодах присутні клітковина, кислоти органічного походження, пектинові полісахариди, ензими, каротиноїди. У ківі є неферментные антиоксиданти, зокрема, флавоноїди. Завдяки збалансованій хімічною структурою і несметному кількістю корисних елементів фрукт вважають цінним харчовим продуктом. Особливо багатий склад у його шкірки.

Скільки калорій в ківі

Фрукт невеликий: 1 штука має вагу в середньому від 60 до 120 р.

У свіжому вигляді калорійність ківі – приблизно 50-60 ккал (в 100 грамах плодів).

Поживна ценностьгустого фруктового джему такої ж ваги — близько 240 калорій, а соку — приблизно 45 ккал.

Вміст вітамінів, мікроелементів

«Волохатий» плід дивує великим вмістом цінних речовин:

  • Ківі наситить організм поживними макроелементами – кальцієм, фосфором і магнієм, а також сірої, натрієм і кремнієм.
  • Збагатить мікроелементами — марганцем, цинком, міддю, молібденом і багатьма іншими.
  • Серед фруктів та ягід він — лідер за кількістю м’якоті аскорбінової кислоти. Близько 95 мг вітаміну С перебуває у 100 г продукту. Це більше, ніж у плодах апельсина або лимона. Важливо, що при транспортуванні та зберіганні ківі кількість аскорбінової кислоти зменшується незначно.
  • Вміст калію в ньому в два рази вище, ніж у популярних бананах — приблизно 305 мг на 100 р.
Дивіться також:  Скільки калорій в свіжому помідорі, енергетична цінність, корисні властивості овочу

Унікальний склад китайського аґрусу дозволяє організму краще засвоювати залізо. Його рекомендують вживати при дефіциті йоду. У насінні багато омега-3 поліненасичених кислот, які благотворно впливають на серце. Висока харчова цінність фрукта робить його незамінним продуктом для дорослих і дітей.

Користь фруктів для організму

Позитивний вплив ківі на людину:

  • налагоджує роботу серцево-судинної системи, стабілізує артеріальний тиск;
  • бореться з безсонням і покращує якісні показники сну;
  • допомагає позбутися від зайвих кілограмів;
  • налагоджує травлення, відновлює мікрофлору в кишечнику і запобігає виникненню закрепів;
  • знижує ризик розвитку онкологічних проблем, інфарктів і інсультів;
  • бере участь у виробленні колагену;
  • зменшує тромбоутворення;
  • корисний для волосся — уповільнює процес появи сивини;
  • підвищує імунітет і працездатність;
  • перешкоджає активізації хвороботворних мікроорганізмів;
  • діє як профілактичний засіб проти остеопорозу, ревматизму та сечокам’яної хвороби;
  • заспокоює нервову систему в період клімаксу і під час стресу;
  • зміцнює зір і дозволяє загальмувати його вікове зниження;
  • полегшує стан органів дихання при застудних захворюваннях;
  • покращує якість життя, дарує гарний настрій;
  • бореться зі шкідливим холестерином, активізує обмін речовин;
  • стимулює мозкову діяльність;
  • поповнює нестачу вітамінів в організмі;
  • нормалізує апетит.

Підбадьорливий фрукт — незамінний джерело фолієвої кислоти для вагітних жінок. Дітворі він допоможе впоратися з вірусними захворюваннями. Профілактичним засобом від імпотенції у чоловіків вважають аргінін, яким багаті плоди.

Включати ківі в меню різних дієт рекомендують і через низьку калорійність плодів. У складі китайського агрусу є речовини, які беруть участь у розщепленні підшкірного жиру. Цю особливість продукту застосовують для схуднення. Доречно також готувати з м’якоті смузі, запіканки, пироги. Ківі можна використовувати під час приготування м’яса, а також як один із інгредієнтів у різних фруктових салатах.

Дивіться також:  Скільки калорій в смаженому яйці, БЖУ, користь і шкоду яєчні

Ківі не тільки сприяє збереженню здоров’я. Маски на основі фрукта активно застосовують в косметології. Вони мають властивість поліпшувати структуру і зовнішній вигляд шкіри, а також підвищувати її еластичність.

Протипоказання до вживання ківі

Дієтологи рекомендують закушувати фруктом після основного прийому їжі. Його шкідливо вживати на голодний шлунок. Надмірно захоплюватися продуктом також не варто.

Це може мати неприємні наслідки:

  • спровокувати астму, висипання різного характеру;
  • стати причиною набряклості;
  • погіршити роботу підшлункової залози;
  • призвести до гипервитаминозу, розвитку алергії та дерматиту;
  • викликати нудоту, розлад шлунку, блювоту, непритомні стани.

Екзотичний продукт не поєднується з молоком. Його з обережністю їдять при зниженому тиску. Іноді буває індивідуальна непереносимість фрукта. В окремих ситуаціях він здатний викликати анафілактичний шок. Виразка шлунка та дванадцятипалої кишки з високим рівнем кислотності — привід відмовитися від ківі.

В період прийому або нестероїдних протизапальних препаратів фрукт вживати не варто. Дієта без ківі показана, якщо пацієнт проводить лікування гепарином або аспірином. Прийом плодів одночасно з будь-якими біодобавками, лікарськими або фитосредствами може нашкодити здоров’ю. Щоб виключити проблеми, бажано перед початком лікувального курсу проконсультуватися з фахівцем.

Ківі — смачний, корисний і малокалорійний продукт. Він вдало доповнить меню, особливо в осінньо-зимовий період.