Скільки калорій в картопляному пюре на молоці й воді, харчова цінність і користь страви

Картопля – дуже популярний продукт. Його смажать, варять, тушкують окремо і з додаванням різних інгредієнтів. Кожен з нас з дитинства знайомий з пюре з картоплі. Готують його на воді і молоці, з маслом і без нього, любителі додають спеції. Особливо корисне блюдо для тих, хто стежить за своєю вагою. Їх, звичайно, цікавить питання: скільки калорій в картопляному пюре?

Хімічний склад і харчова цінність

Зміст БЖУ в 100 гр. продукту:

  • білків – 4,22 м;
  • вуглеводів – 16,81 г;
  • жирів – 4,22 р.

Крім цього є вода (75,61 г) та зола (1,50 м).

Картопля багата вітамінами:

  • А – 38,0 мкг;
  • бета-каротин – 9,0 мкг;
  • З – 6,0 мкг.

Найбільше він містить вітамінів групи В:

  • В4 – 13,5 мг;
  • В9 – 8,0 мг;
  • В3 – 1,1 мг;
  • В12, В6, В1, В5 – від 0,1 до 0,5 мг.

Мінеральний склад продукту досить насичений:

  • натрій – 317,0 мг;
  • калій – 284,0 мг;
  • фосфор – 45,0 мг;
  • кальцій – 24,0 мг;
  • магній – 18,0 мг;
  • залізо 0,3 мг;
  • цинк – стільки ж;
  • мідь і марганець – по 0,1 мг;
  • селен – 0,8 мкг.

Харчова цінність 100 г продукту становить 112 ккал.

Калорійність картопляного пюре

На калорійність картопляного пюре впливає рідина, на якій воно приготовлено.

На воді

За таким рецептом можна приготувати картоплю з маслом або без нього. Енергетична цінність 100 г готового продукту з маслом становить 120 ккал. У ньому містяться 2,5 г білків, 5 г жирів, 15 г вуглеводів.

Харчова цінність страви, приготованої без додавання олії, виглядає так: вуглеводів – 14 г, білків – 2,2 г, жирів – 1,5 р. Калорій майже в 2 рази менше, ніж у попередньому випадку – 70 ккал.

Дивіться також:  Скільки калорій в майонезі — домашньому та покупному, склад продукту, користь і шкода

На молоці

Зазвичай готують просто з молоком, а можна додати ще й масло.

Калорійність в першому варіанті складе 80,33 ккал на 100 р.

Читайте ще: Шоколад Бушерон (Bucheron): про виробника, асортимент смаків швейцарського шоколаду

В картопляному пюре на молоці БЖУ становить:

  • вуглеводи – 14,03 г;
  • жири – 1,77 г;
  • білки – 1,95 р.

Калорійність у другому варіанті – 105,24 ккал.

Кількість БЖУ:

  • білки – 2,03 г;
  • вуглеводи – 13,67 г;
  • жири – 4,50 р.

Добова норма споживання

У картоплі міститься багато крохмалю, що призводить до різкого стрибка рівня цукру в крові. Підшлункова заліза збільшує виробництво інсуліну. Пацієнтам, що страждають цукровим діабетом, овоч шкідливий, але один раз в тиждень можна з’їсти порцію картопляного пюре.

Це досить калорійний продукт. Надмірне вживання може призвести до ожиріння.

Вчені вважають, що нормою слід вважати 250 г на добу. В цей вага слід включати масу бульб, використаних при приготуванні першого і салатів.

Корисні властивості страви для організму

Користь картопляних бульб не викликає сумнівів. В них міститься велика кількість мінеральних речовин і вітамінів, необхідних для нормальної життєдіяльності людського організму. Тому повністю виключати їх з раціону не можна.

Крім цього, рослинний білок гарантує швидке насичення і знижує ймовірність додаткових перекусів, що дуже важливо при дотриманні дієти для зниження ваги. Клітковина, що міститься в коренеплодах, сприяє схудненню.

Крохмаль – це медленноусвояемый вуглевод. Він надає позитивну дію на травлення, зміцнює шлунок. У картоплі міститься мінімальна кількість жирів. Калорійність пюре в 3,5 рази менше, ніж у гречаної крупи, і в 4 рази менше, ніж у перловки.

Картопля дуже корисний, але ми самі перетворюємо його під шкідливий продукт. Справа в тому, що при смаженні кількість калорій різко зростає і стає 200 ккал, а приготовлені у фритюрі страва містить 300 ккал. Звичайно, крохмаль може призвести до збільшення ваги, але тільки за умови, що ви будете їсти цілодобово тільки смажені бульби, при цьому присмачувати їх салом і маслом. При правильному вживанні бульб вам нічого не загрожує. Готуйте їх на пару, запікайте, варіть. Відмовтеся від різних неправильних приправ, типу майонез. Не готуйте страви з картоплі в поєднанні з м’ясом. Рослинний і тваринний білок несумісні. А головне, не переїдайте.

Дивіться також:  Скільки калорій в шаурмі з різними начинками, користь та шкоду, як знизити калорійність страви

Читайте ще: Батончики-мюслі: склад, калорійність, користь і шкода

Складені різні дієти для схуднення, що використовують картоплю.

Ось, наприклад, 9-ти денна дієта:

  • 1-3 день. Готуйте в духовці 1500 м неочищених коренеплодів. Розділіть їх на 5 прийомів і з’їжте протягом дня через однакові проміжки часу без солі і без приправ. Для поліпшення смаку можна додати петрушку або кріп.
  • 4-6 день. Відварити в шкірці 1,5 кг бульб. Розділити на п’ять частин і з’їсти за попередньою схемою. Можна використовувати оливкову олію або лимонний сік при перших трьох трапезах.
  • 7-9 день. Слід приготувати пюре без молока, додати трохи вершкового масла, 2-3 зубки часнику, трохи зелені.

Під час дієти випивайте не менше 2-х літрів води, їжте останній раз за 4 години до сну. Результат вас порадує: 3-7 кг зайвої ваги залишать вас назавжди. Єдине, що викликає побоювання, так це ризик зненавидіти картоплю.

Блюдо, приготоване з бульб картоплі – корисне і поживне. Їжте на здоров’я, головне, не переїдайте.