Скільки калорій в картоплі, приготована різними способами, корисні властивості коренеплоду

На те, скільки калорій в картоплі, впливають багато обставин. Відмовлятися від порівняно поживного продукту точно не варто. Адже якщо універсальний бульбоплоди правильно приготувати, то з його допомогою можна навіть схуднути.

Хімічний склад та харчова цінність картоплі

Відсоток вмісту різних речовин у популярному овоче:

  • води — близько 75 %;
  • білків — приблизно 2%;
  • вуглеводів — майже 17 %;
  • жирів — приблизно 0,1 %

У картоплі велику кількість вуглеводів. Серед них значну частку займає крохмаль. У ротовій порожнині під дією ферментів він перетворюється в декстрини. Сахароза, фруктоза та інші дисахаридные речовини живлять організм енергією і дають відчуття ситості.

Присутні в бульбах та інші корисні сполуки. У них багатий вітамінний і мінеральний склад, є насичені, моно — і поліненасичені кислоти, амінокислоти, макро — і мікроелементи. Харчова цінність продукту висока. У 100 грамах картоплі близько 80 кілокалорій.

На сонячному світлі і в процесі проростання в бульбах утворюється соланін — отруйна речовина, яка може викликати отруєння. Найбільше шкідливої сполуки накопичується в позеленілих частинах коренеплоду. Такі ділянки обов’язково видаляють перед приготуванням страв з картоплі.

Калорійність при різних способах приготування

Енергетична цінність приготованого овоча найбільше залежить від виду кулінарної обробки. Найвища калорійність у смаженої картоплі. Можна отримати порівняно дієтичний продукт, якщо відварити коренеплоди. Головне — не приправляти їх після цього жирними соусами і маслом. На те, скільки калорій в вареної картоплі, також вплинуть нюанси приготування.

Приблизна поживність готового до вживання овоча:

Як приготувати картоплю Яка буде калорійність 100 г готового страви, ккал
відварити без шкірки 66-80
у шкірці (в «мундирі») 70-77
з подальшим додаванням нежирної сметани 80-90
з подальшим додаванням вершкового масла 85-125
з подальшим додаванням піджарки на рослинній олії з цибулею 120-140
зробити пюре на воді 80-90
на гарячому молоці 90-110
з грибами 100-110
на вершковому маслі і молоці 110-145
з салом 160-170
на сирому яйці, без інших добавок 120-130
запекти в духовці без шкірки 70-80
в «мундирі» 80-98
по-селянськи з рослинним маслом 117-200
тушкувати без добавок 100-105
з овочами і куркою 135-150
смажити на рослинній олії 190-210
на смальці 200-220
на салі 210-230
картопля фрі 310-350
чіпси покупні 510-540
чіпси з з мікрохвильовки 110-120
Дивіться також:  Скільки калорій в хлібі різних сортів, харчова цінність продукту, користь і шкоду для організму

Вважається, що для смаження краще вибирати коренеплоди з червоною шкіркою. У них зазвичай підвищений вміст вуглеводів. Світлий картопля більш універсальний. Його можна тушкувати, запікати, варити. Для приготування пюре найбільше підходять бульби з серцевиною білого кольору.

Відварну молоду картоплю в мундирі вважають найкориснішим.

Максимально зберегти вітаміни та інші необхідні організму речовини допоможуть такі прийоми:

  • звільнені від шкірки коренеплоди завжди тримають у воді;
  • бажано чистити їх безпосередньо перед приготуванням, максимум за півгодини до кулінарної обробки;
  • перед варінням поміщати в каструлю з холодною водою, накривати її процесі;
  • після закипання рідини доготавливать на невеликому вогні, прикривати ємність кришкою.

Овоч часто присутній як один з інгредієнтів складних страв.

Приблизна поживність такої їжі:

Найменування страви Його калорійність в 100 грамах, ккал
Суп з картоплею 40
Запіканка 115
Вареники 148
Пиріжки печені 155
Пиріжки смажені 180
Деруни 268
Зрази картопляні 190-260

Калорійність картоплі залежить не тільки від способу приготування. Її підвищують інші продукти, які входять до складу страви. Тому поживність одного і того ж страви може бути зовсім різною.

Їсти овоч рекомендується в першій половині дня. Особливо це актуально для тих, хто піклується про стрункості. Якщо вживати картоплю у вечірній час, то вуглеводи не встигають перетворитися в енергію і залишаються в організмі у вигляді жирових відкладень.

Вміст вітамінів, мікроелементів

У овоча багатий склад мікро — і макроелементів, мінеральних речовин. Присутні калій, кальцій, магній, фосфор, залізо і натрій. Є невелика кількість йоду, сірки, молібдену, марганцю, кремнію, цинку та багатьох інших. Серед вітамінів виділяються К, С, Н, РР., а також представників групи В — В1, В2, В3, В4, В6 і В9. Плоди насичені незамінними амінокислотами, зокрема метіоніном, треонином, триптофаном і лейцином.

Дивіться також:  Калорійність брокколі, приготована різними способами, БЖУ, харчова цінність

Кількість речовин та їх процентне співвідношення може відрізнятися в різних коренеплодах. На показники впливають сортова належність, регіон і спосіб вирощування, умови та термін зберігання продукції.

Корисні властивості коренеплоду для організму

Позитивний вплив картоплі на людину:

  • зміцнює судини і стабілізує роботу серця;
  • коригує вміст соляної кислоти в шлункової середовищі;
  • володіє антидепресивними здібностями;
  • діє як антисклеротичну засіб;
  • очищає кров від шкідливого холестерину, отрут і токсинів;
  • активізує вироблення жовчі;
  • запобігає утворенню конденсату на стінках судин холестеринових бляшок;
  • бореться з підвищеним АТ;
  • піднімає імунітет;
  • покращує стан шкірних покривів;
  • допомагає видалити з організму зайву рідину;
  • надає протипухлинну дію;
  • знижує ризик розвитку запальних процесів.

Правильно приготовлений коренеплід принесе користь організму.

Особливо його рекомендують вживати при таких проблемах зі здоров’ям:

  • захворювання нирок;
  • артрит і подагра;
  • виразкова хвороба, гастрит;
  • порушення в обміні речовин.

З обережністю слід приймати багатий крохмалем продукт людям із зайвою вагою і страждають цукровим діабетом. У картоплі високий глікемічний індекс: овоч підвищує рівень інсуліну в крові.

Дієтологи рекомендують їсти картоплю в помірних кількостях. Оптимальні порції для дорослої людини — не більше 300 г на добу, 3-4 рази в тиждень. При правильному поєднанні коренеплоду з іншими продуктами цілком можна схуднути. Існує спеціальна картопляна дієта. Вона дозволяє скинути до 5-6 кг протягом тижня.

Овоч використовують у народній медицині. З відварного картоплі роблять інгаляції при простудних захворюваннях. Готують з нього косметичні засоби для боротьби з пігментними плямами, синцями та іншими шкірними проблемами.

Картопля — один з небагатьох універсальних, доступних і смачних продуктів харчування. При правильному вживанні він допоможе зберегти здоров’я, наситить організм корисними речовинами.