Скільки калорій в капусті різного виду, вміст вітамінів і мікроелементів, корисні властивості овочу

Стародавні Римляни вважали, що капуста не що інше, як крапельки поту з голови бога Юпітера. У Стародавньому Єгипті її подавали місцевої знаті в якості десерту. Сьогодні це один з головних продуктів у раціоні. З нього готують вітамінні салати, гарніри, супи, смачні пироги. Дізнайтеся, скільки калорій в капусті, який її хімічний склад і корисні властивості.

Хімічний склад і харчова цінність капусти

Розрізняють такі сорти капусти: білокачанна, червонокачанна, кольорова, брюссельська, кольрабі, брокколі та ін.

Затребуваність сільськогосподарської культури пояснюється наступними факторами:

  • приємний смак;
  • насичений вітамінний склад;
  • мінімум калорій;
  • невибагливість в обробітку.

Овочі мають особливості за формою, смаком, поживної цінності.

Хімічний склад білокачанної капусти містить вуглеводи, білки, вітаміни, мікро — і макроелементи, амінокислоти.

Капуста попереду цитрусових (лимонів, мандаринів), моркви за кількістю вітаміну С. Біохімічні показники листків роблять його цінним продуктом і природним лікарем.

Червонокачанна капуста містить речовину антоціан. Саме воно – причина специфічного забарвлення. У складі продукту містяться білки, клітковина, цукор, вітамін С, В1, В2, В5, В6, В9, РР, Н, мінерали. Червонокачанна капуста багатшими каротином білокачанної в 4 рази.

Капуста брокколі схожа на цвітну, тільки її суцвіття мають яскраво-зелене забарвлення. Її смак ніжніше, харчова цінність вища. Склад овоча багатий на вітаміни А, К, С, групи В, мікроелементи, фолієвою кислотою, каратиноидами.

Брюссельська капуста аналогічна за складом білокачанної, але містить більше фолієвої кислоти, вітаміну C, калію.

Цвітна капуста менш насичена корисними речовинами, ніж її «сестра» брокколі. Однак, як і інші види, містить в достатній кількості мінерали, вітаміни. З-за меншої кількості клітковини вона легше засвоюється організмом.

Скільки калорій в різних видах

Капуста володіє низькою енергетичною цінністю і є одним з головних помічників в схудненні. Вона відноситься до продуктів з калорійністю зі знаком «мінус». Організм витрачає на її засвоєння енергії більше, ніж отримує.

Дивіться також:  Калорійність брокколі, приготована різними способами, БЖУ, харчова цінність

Енергетична цінність капусти:

  • білокачанна – 28 ккал на 100 г;
  • червонокачанна – 26 ккал на 100 г;
  • брокколі – 28 ккал на 100 г;
  • кольорова – 30 ккал на 100 г;
  • брюссельська – 43 ккал на 100 р.

Калорійність тушкованої капусти залежить від кількості жиру, додаткових інгредієнтів: томатна паста, м’ясо, цибулю. Діапазон поживності страви від 49 до 400 ккал на 100 грам.

Люди, що дотримують дієту, дивуються, коли дізнаються, скільки калорій в квашеній капусті. Поживна цінність страви складає всього 19 ккал на 100 грам. Однак клітковина капусти дарує відчуття ситості. Сміливо вживайте продукт і худніть!

Вміст вітамінів і мікроелементів

Ця сільськогосподарська культура – вітамінний комплекс від самої природи.

До складу всіх видів капусти входять:

  • вітамін С, Е, К, РР, групи В, біотин;
  • мікроелементи (залізо, йод, кобальт, мідь, цинк) і мікроелементи (калій, магній, фосфор, кальцій, натрій).

Вони нормалізують функціонування систем організму, попереджають захворювання, посилюють резистентність імунітету до зовнішніх чинників, надають відчуття бадьорості.

Капуста – універсальний цілитель завдяки біохімічним складом.

Корисні властивості овочу

Овоч зарекомендував себе як природний лікар. Кожен вид володіє унікальними цілющими властивостями.

Білокачанна капуста – помічник у лікуванні захворювань шлунка, зниження підвищеного рівня «поганого» холестерину. Вона протистоїть бактеріям, м’яко очищує організм, виводить токсичні речовини. Регулярне вживання продукту – попередження дефіциту вітаміну С. Звичайна капуста бореться з набряками у майбутніх мам. Більш ніжна кольорова «сестра» використовується в харчуванні дітей.

Червонокачанна капуста – помічник у профілактиці захворювань серця. Вона довго зберігається, збагачує організм вітамінами взимку. Її рекомендується вживати свіжою.

Брокколі – вітамінний комплекс від самої природи. Антиоксиданти, що входять до складу суцвіть, знижують ризик появи серцево-судинних, онкологічних захворювань, запальних процесів.

Дивіться також:  Скільки калорій в курячій грудці, приготованій різними способами

Вживання брюссельської капусти – це попередження гіпертонії, появи вроджених дефектів у малюків.

Вживати всі види капусти не рекомендується при хворобах підшлункової залози, після оперативних втручань на черевній порожнині. Підвищена кислотність шлунка – обмеження для вживання овочевого соку.

Введіть у раціон капусту в свіжому, тушкованому, квашеному вигляді. Струнка фігура, здорове травлення, еластичні судини – результат «дружби» з цінним продуктом.

На відміну від стародавніх єгиптян він доступний сьогодні кожному з нас.