Скільки калорій в ізюмі різних сортів, вітаміни і мікроелементи, корисні властивості сухофруктів

Не знаючи, скільки калорій в ізюмі, люди із задоволенням їли його ще з давнини. У Росії виноградну лозу почали вирощувати в XVII столітті, з легкої руки царя Михайла Федоровича, а незабаром навчилися робити родзинки.

Хімічний склад і харчова цінність

Родзинки отримують висушуванням ягід винограду різних сортів. Цінуються сухофрукти за великий вміст клітковини, мінералів і вітамінів. У них є поживні елементи, необхідні для поповнення запасів енергії.

Склад БЖУ в 100 г продукту (середні показники):

  • білки – 2,5 г;
  • жири – 0,5 г;
  • вуглеводи – 65 г;
  • клітковина – 6,5 р.

Для виготовлення родзинок світлих сортів іноді використовується сірчистий ангідрид. Якщо сушені ягоди м’які, маслянисті на дотик, золотисто-жовтого кольору, значить, вони були піддані хімічній обробці. У такому ізюмі містяться не тільки корисні речовини. Перед вживанням будь-які сухофрукти необхідно промивати і замочувати у теплій воді на 15 хвилин.

Калорійність різних сортів родзинок

Продукт відрізняється високою поживністю, 100 грам містить в середньому близько 276 ккал. Умовно виділяють 4 сорти родзинок:

  • світлий, маленький, з білих столових сортів винограду, продається під назвою сабз або кишмиш (275 ккал на 100 г);
  • темний, синій, чорний або бордовий, дуже солодкий або злегка солодкуватий, без кісточок, назви сортів – бидана, шигани, коринка (280-300 ккал на 100 г);
  • світло-зелений з кісточкою (260 ккал на 100 г);
  • м’ясистий, великий, солодкий, бурштинового кольору, з кількома кісточками, його готують з винограду «Дамські пальчики» (265 ккал на 100 г).

Вуглеводи, які роблять сушені ягоди такими калорійними, представлені глюкозою і фруктозою приблизно в рівному співвідношенні. Скільки калорій в чорному ізюмі, можна приблизно визначити за смаком – чим ягоди солодше, тим вони калорійніше.

Дивіться також:  Скільки калорій в яблуці, харчова цінність, користь фрукта для організму

Вміст вітамінів і мікроелементів

В сушених ягодах більше мінеральних солей, ніж вітамінів, так само як у свіжому винограді. Вміст вітамінів в ізюмі (процентне співвідношення від добової норми у 100 г продукту):

  • тіамін – 7,1%;
  • рибофлавін – 6,9%;
  • холін – 2,2%;
  • пантотенова кислота – 1,9%;
  • піридоксин – 17,5%;
  • фолати – 1,3%;
  • аскорбінова кислота – 2,6%;
  • альфа-токоферол – 0,8%;
  • філохінон – 2,9%;
  • вітамін РР – 3,8%.

Вміст макро — і мікроелементів:

  • калій – 33%;
  • кальцій – 5%;
  • магній – 8%;
  • фосфор – 16%;
  • залізо – 13%;
  • марганець – 16%;
  • мідь – 37%;
  • фтор – 6%.

Це середні показники, в чорному ізюмі концентрація вітамінів і мінеральних елементів може бути вище.

Добова норма споживання

Для дорослої людини досить від 1 до 3 ст. л. родзинок в день, щоб отримати мінімальну користь для організму. Вживання 100 г сушених ягід заповнює частину важливих для організму мінералів, головним з яких є калій. Вітаміни, хоча і частково втрачені в процесі приготування сухофруктів, благотворно впливають на здоров’я і зміцнюють імунітет.

Варто обмежити вживання солодких сушених ягід до мінімуму при цукровому діабеті 2 типу, виразкових захворюваннях шлунка і кишечника, ентероколітах і туберкульозі. Калорійність родзинок велика, тому його не можна їсти у великій кількості людям із зайвою вагою, але 1 ст. ложка сушених ягід в день може принести користь.

Корисні властивості сухофруктів

Сушені ягоди винограду використовують у кондитерської та хлібопекарської промисловості. Продукт рекомендується вживати також у здоровому раціоні для профілактики захворювань:

  • нервової системи;
  • серця і судин;
  • легких і верхніх дихальних шляхів.

Велика кількість клітковини в ізюмі сприяє нормалізації стільця і зміцненню імунітету. Харчові волокна в товстому кишечнику набухають, вбираючи токсини і канцерогени, виводять їх з організму. Клітковина є «їжею» для корисних бактерій кишечника, які відповідають за імунітет людини.

Дивіться також:  Скільки калорій в картоплі, приготована різними способами, корисні властивості коренеплоду

В ізюмі багато калію, він входить в трійку рослинних чемпіонів за змістом цього елемента. Калій допомагає запобігти набряки, виводить з організму натрій, затримує надлишки рідини. Вживання родзинок корисно для профілактики набряків і регулювання тиску.

Корисний сушений виноград дітям і вагітним жінкам, він містить велику кількість міді. Недостатнє надходження цього елемента в організм провокує серцево-судинні патології, розвиток дисплазії, порушення у формуванні скелета.

Піридоксин або вітамін В6, яким багатий родзинки, відповідає за нормальну роботу нервової системи, запобігає стреси, бере участь у процесах метаболізму нуклеїнових кислот і формуванні еритроцитів. Нестача цього вітаміну призводить до зниження імунітету, поганого апетиту, шкірних захворювань і анемії.

Ізюм корисний для здоров’я, незважаючи на високу калорійність. Ягоди, багаті вітамінами і мікроелементами, підвищують опірність організму до різних інфекцій і вірусів.