Скільки калорій в яєчні з добавками і без, харчова цінність, як зменшити калорійність смажених яєць

Яєчня – одне з найпоширеніших і часто готуються в Росії страв. І це не дивно, адже посмажити яйця можна всього за кілька хвилин, а в підсумку виходить смачний і ситний сніданок. Всім, хто любить таке частування, корисно буде знати, скільки калорій в яєчні.

Хімічний склад і харчова цінність

Звичайно, точний хімічний склад і харчова цінність запропонованої страви будуть залежати від того, як воно готувалося, які продукти використовувалися. Адже існує безліч рецептів яєчні на будь-який смак. Одні з них досить жирні і калорійні, інші – легкі і дієтичні.

Якщо говорити про стандартному варіанті, коли яйця смажаться на сковорідці з додаванням жиру (маргарину або масла), то в такому столі будуть містити більшу кількість жирів – понад 19 г на 100 г. Білків дещо менше – 15,8 на 100 г. Вуглеводів у страві практично немає. Їх усього 1 г на 100 р. Відсутні в пригощанні і харчові волокна.

Що стосується вітамінів, то в яєчні присутні ті ж самі корисні речовини, які містяться і в самому продукті. Однак за такої шкідливої термічній обробці, та ще з використанням жирів, бажаний результат приготування корисної їжі практично повністю втрачаються. Тому в румяном блюді складно відшукати якісь незамінні для організму речовини. Щоб виправити таку ситуацію, слід готувати їжу на спеціальній антипригарній сковороді без додавання масла. Цікаво, що при смаженні частування без жиру, його калорійність знижується майже в два рази.

Калорійність яєчні з добавками і без

Якщо таке обговорювати утворює в смаженому яйці, то для початку потрібно поговорити про параметри страви, приготованої на маргарині. В такому випадку на 100 г продукту виявиться майже 241 ккал. Подібне частування точно не годиться для схуднення.

Дивіться також:  Скільки калорій в червоному яблуці, харчова цінність солодких сортів, корисні властивості фрукта

Якщо ж створювати яєчню без маргарину, олії та інших жирів, то показник, «шкідливий» для всіх, хто мріє схуднути, значно знизиться. Калорійність страви виявиться вже 123,6 ккал на 100 г страви. В цілому зміниться і енергетична цінність такого частування. Так, жирів в ньому виявиться менше, ніж білків, – близько 7,5 г на 100 г страви. Дієтологи підказують, що любителям яєчні, які не хочуть зіпсувати власну фігуру, варто завжди готувати страву без додавання жиру. Ще краще – скорочувати кількість жовтків. Адже саме в них міститься велика кількість холестерину. Наприклад, якщо на сковороді скворчит апетитна яєчня з чотирьох курячих яєць, варто тільки 1-2 з них залишити з жовтками, використовуючи виключно білки. Такі підказки допоможуть, не відхиляючись від правильного харчування, періодично балувати себе коханої яєчнею в оригінальному виконанні.

Способи зменшення і збільшення калорій смажених яєць

Є безліч способів, що дозволяють зменшити або збільшити калорійність свого обіду з яєчнею. Як вже було зазначено вище, в першу чергу цей показник залежить від того, використовується жир при обсмажуванні. Щоб знизити калорійність підготовлених таким способом яєць для їх термічної обробки, краще всього використовувати жаровню із спеціальним антипригарним покриттям. Ємність не доведеться обробляти маслом. Прекрасним варіантом стануть особливі формочки для глазуньи, які дозволено відправляти як в духову шафу, запікаючи в ньому яєчню, або згадати про відмінну кухонної «помічниці» ؘ мікрохвильовці. В обох випадках вийде приготувати смачну страву з твердої серединкою без краплі жиру.

Коли немає необхідності думати про калорійності частування, його шкідливість для фігури і здоров’я, в такому випадку допустимо використовувати для смаження яєць соняшникове, вершкове, оливкове масло або навіть сало. Так, яєчню зі шкварками багато вважають справжніми ласощами. Правда, калорійність у такого частування виходить максимальної, на дієті пробувати його точно не варто.

Дивіться також:  Скільки калорій в кокосі і чим він корисний для організму

Кількість калорій у страві залежить і від того, які добавки були підключені до основного продукту. Щоб отримати дієтичний сніданок, яєчню варто доповнити лише свіжими овочами та зеленню без майонезу. В такому випадку страву ніяк не зашкодить фігурі. Можна навіть трохи збільшити стандартну порцію, щоб насититися їжею. Підійде в якості поживного елемента і відварна куряча грудка. Варто покласти на тарілку 2-3 шматочки курятини, як страва вже виявиться помітно більш насиченим.

Значно підвищують калорійність частування такі інгредієнти, як варена або інша ковбаса, сосиски, сардельки, свіже/копчене сало, сир в будь-якому вигляді, смажене м’ясо та інші продукти. І також часто подають яєчню з кетчупом, майонезом, іншими цікавими соусами.

Страва з яєць можна зробити як дієтичним, так і жирним, висококалорійним. Все залежить від того, на чому буде смажитися продукт і які добавки стануть використовуватися. Якщо страва готується без масла і подібних компонентів, то його цілком можна включити навіть дієтичне меню.