Скільки калорій в яйці, білки, жири і вуглеводи, користь і шкода для організму

Курячі яйця – це дуже поживний, корисний дієтичний продукт. Але більшість з нас навіть не підозрює, скільки калорій в яйці, і які воно містить вітаміни та мікроелементи.

Хімічний склад і харчова цінність

Курячі яйця відрізняє багатющий хімічний склад:

  • В жовтках міститься рекордна кількість вітаміну А, причому чим яскравіше колір жовтка, тим більше в ньому цього елемента.
  • Також у яйцях багато токоферолу – вітаміну молодості і краси.
  • Міститься в продукті і так необхідний організму вітамін Д.
  • Жовтки багаті в значних кількостях вітаміни групи В. Це, зокрема, В12.
  • Крім того, продукт багатий рідкісним вітаміном РР.
  • З мікроелементів у ньому в значних кількостях присутні залізо, цинк, магній і також фосфор. Багато в продукті і калію.
  • Дуже багато в курячих яйцях і фолієвої кислоти, яка особливо необхідна жінкам.

Курячі яйця обов’язково мають бути у меню оздоровчої дієти як продукт зміцнюючий і додає сили і енергію.

Небажано вживати білок курячого яйця сирим, так як в ньому присутні речовини, що нейтралізують дію шлункового соку.

Багато хто вважає, що в білках міститься холестерин. Насправді ж, цей продукт містить мало поганого холестерину, зате включає корисний, який є будівельним матеріалом для клітин печінки. Холестерин присутній тільки в жовтку, тому лікарі не рекомендують вживати його в кількості не більше двох штук в день. Але все ж, незважаючи на цей факт, користь курячого яйця у раціоні величезна.

Поняття калорійності і БЖУ яйця

Енергетична цінність яйця досить велика. У ньому міститься багато білка, жирів і вуглеводів, що зумовлює цей показник.

Сирого

На 100 г продукту припадає 144 ккал і 10 г жирів (насичених − 3 г, мононасыщенных − 3,8 м, а також полінасичених − 1,4 м).

Дивіться також:  Скільки калорій в кокосі і чим він корисний для організму

Білків у 100 г сирого продукту міститься приблизно 12,6 р.

Вуглеводів в яйці близько 0,9 г на 100 г продукту.

Вареного

Не всі знають, скільки калорій у вареному яйці, і вважають цей продукт дуже калорійним. Дійсно, в яйце, зварене круто, міститься близько 160 ккал на 100 грам продукту.

Після варіння круто яйце має наступні показники БЖУ:

  • 12,9 г білків;
  • 0,8 г вуглеводів;
  • 11,6 г жирів.

Багато дієти для схуднення рекомендують вживати варені яйця, як джерело білка, по 1 шт. щодня.

У яйце, зварене некруто, показники БЖУ практично такі ж:

  • 12,8 г білків;
  • 0,8 г вуглеводів;
  • 11,6 г жирів.

Смаженого

А яка калорійність смаженого курячого яйця? Адже багато хто починає день з яєчні, і навіть не підозрюють, яка у цієї страви харчова цінність.

Якщо яєчня зажарена на соняшниковій олії, то її енергетична цінність становить 180 ккал. На вершковому маслі страву вже буде мати більш високу калорійність – близько 275 ккал на 100 г готового продукту.

Яєчня має наступні показники БЖУ:

  • 11 г білків;
  • 0,7 вуглеводів;
  • 12 г жирів.

Глазунья, смажена на олії, має більш високі показники БЖУ за рахунок жирів.

Користь і шкода продукту

Лікарі рекомендують обов’язково є яйця, так як їх багатющий хімічний склад містить необхідні для життєдіяльності елементи. Яйця можуть надати величезну користь здоров’ю.

  • Дієта, в якій є цей продукт служить прекрасною профілактикою розвитку серцевих патологій. Такий раціон допомагає запобігти розвиток катаракти і надає благотворну дію на ШКТ.
  • Продукт зміцнює імунітет і корисний для м’язової тканини. Благотворно впливає на шкіру, волосся і нігті, покращує стан зубів.
  • Яйця дуже корисні чоловікам, так як підвищують якість сперми і потенцію.
  • Для жінок найцінніший компонент курячого яйця – це фолієва кислота, яка необхідна для здоров’я сечостатевої системи і виношування здорового малюка.
  • Вчені підтвердили той факт, що вживання варених яєць допомагає скинути зайву вагу.
Дивіться також:  Скільки калорій в мандарині, харчова цінність, користь фрукта для організму

Яйця – це природний антидепресант, піднімає настрій і захищає нервову систему.

Але яйця можуть представляти небезпеку, і головна з них – це ризик захворіти на сальмонельоз. Тому продукт перед вживанням слід промивати в теплій воді, а також не вживати його сирим.

Незважаючи на те, що в жовтках міститься холестерин, який потенційно шкідливий, у них же є речовина лецитин, що врівноважує показники поганого і хорошого холестерину в організмі.

Користь від вживання курячих яєць величезна. І білок, і жовток дуже корисні для людей у віці. Разом ці два компоненти являють ідеальний продукт харчування. Білки чудово засвоюються, а жовток – це комора вітамінів і мікроелементів. Цей продукт доступний за вартістю, і його складно замінити іншою їжею з таким же багатим складом.