Скільки калорій в яблуці, харчова цінність, користь фрукта для організму

Не всі знають, скільки калорій в яблуці, і яка його енергетична цінність, хоча вживають цей фрукт практично кожен день. Яка ж користь яблук, і коли вони можуть заподіяти шкоду?

Хімічний склад і харчова цінність

Харчова цінність фрукта дуже висока, навіть незважаючи на те, що він на 86% складається з води. Ці плоди чудово втамовують спрагу, а за рахунок низької калорійності є прекрасною основою програм для схуднення та одноденних розвантажувальних монодієт.

На 100 грам свіжого продукту доводиться близько 0,4 г білків, 0,4 г жирів і 9,8 г вуглеводів. Крім того, в м’якоті і шкірці містяться харчові волокна – 1,8 р.

Скільки калорій в яблуці

  • Калорійність яблука з шкіркою в свіжому вигляді становить 52 ккал.
  • У сушеного продукту цей показник вже в 5 разів вище, але поживна цінність набагато нижче. Калорійність печеного яблука − близько 47 ккал.
  • Не всі знають, скільки калорій в зеленому яблуці. Калорійність зелених сортів дещо менше, ніж червоних, і складає всього лише 35 ккал.
  • Яблука сорту «Голден» містять менше калорій – всього лише близько 5 − 10 ккал.

У різних сортів енергетична цінність і вітамінний склад можуть змінюватися, але незначно.

Вміст вітамінів, мікроелементів

Потужний антиокислювач вітамін С присутній в яблуках у надлишку. Містять плоди і вітаміни групи В, необхідні для злагодженого функціонування нервової системи і мозку.

У м’якоті і шкірці плодів багато калію, необхідного серцевого м’яза і судин, а також магнію і кальцію. Ще в значних кількостях в яблуках є цинк, йод і селен, а також мідь і рідкісний елемент хром. Містяться в них і цінні органічні кислоти.

Користь фруктів для організму

Вчені провели дуже багато досліджень щодо харчової цінності яблук. Виявляється, що комплекс цінних для організму фитонутриентов в плодах набагато ширше, ніж вважалося раніше. Один з найважливіших − кварцетин, і його основний запас концентрується в шкірці. Фітонутрієнти блокують злоякісне переродження клітин, саме тому так корисно вживати яблука неочищеними.

Дивіться також:  Скільки калорій в фініках, вміст вітамінів і мінералів, харчова цінність, користь для організму

  • Також ці фрукти містять флавоноїди. Червоні яблука багаті антоціанами. Більшість флавоноїдів − антиоксиданти, що надають сприятливу дію на організм.
  • Користь плодів не обмежується їх багатим хімічним складом. У м’якоті присутні харчові волокна і полісахариди, а також дубильні та інші дуже цінні речовини.
  • Окремої уваги заслуговує високий відсоток пектинів, які, потрапляючи в ШКТ, збільшуються в рази, і саме завдяки цьому стимулюють моторику. Ось чому яблука так корисні для органів травного тракту.

Вживаючи яблука слід врахувати, що сирі фрукти можуть призвести до запорів, а печені або перетерті в пюре, навпаки, слабят.

Яблука володіють помірним жовчогінним ефектом і запобігають відкладенню каменів. Корисні ці фрукти і при підвищеному холестерині, і при проблемах з печінкою.

Лікарі рекомендують людям, що страждають від подагри і ревматичних болів, з’їдати кілька штук таких плодів в день. Це допомагає вимивати щавлеву кислоту з суглобів і зменшувати біль.

Запечені плоди засвоюються в кишечнику набагато краще, ніж свіжі. Їх вживають при запорі і дисбактеріозі. Запечений десерт без цукру допоможе і відкоригувати вагу. Педіатри радять давати печені яблука малюкам у вигляді першого прикорму.

Протипоказання до вживання яблука

Незважаючи на всю користь, іноді все-таки краще відмовитися від цього продукту.

  • У таких фруктах дуже багато клітковини і грубих волокон, тому при окремих проблемах з ШЛУНКОВО-вони шкідливі. Це стосується гастриту, виразки та колітів.
  • Варто уважно підходити до вибору сорту людям з підвищеною функцією кислотності. У цьому випадку потрібно вибирати солодкі сорти. При зниженій функції потрібно віддати перевагу кислі яблука.
  • Щоб не купити взимку в магазині «хімічну бомбу», слід дуже уважно вибирати фрукти. Часто поверхня яблук обробляється для збільшення терміну придатності та підвищення лежкості парафіном. У цьому випадку краще не купувати фрукти. Однак у будь-якому випадку яблука обов’язково перед вживанням потрібно ретельно мити.
  • Можуть викликати яблука і алергічну реакцію, особливо червоні сорти. Якщо є схильність до шкірної алергії, яблука вживають дуже обережно, обираючи жовті і зелені сорти.
  • Не варто зловживати і сушеним продуктом, так як він може викликати здуття, газоутворення. Страждають від цукрового діабету варто обмежити в меню сушені яблука, так як у них дуже багато цукру – до 80 г на 100 г продукту. У сирих плодах цукрів міститься тільки 10 р.
  • Кислі яблука не слід давати маленьким дітям.
Дивіться також:  Скільки калорій в білому хлібі, вміст вітамінів і мікроелементів, який вид корисніше для організму

Харчова цінність фруктів яблука, досить висока, щоб ввести його в щоденне меню. Якщо немає прямих протипоказань до вживання цього дієтичного продукту, то він принесе організму тільки користь.