Скільки калорій в хлібі різних сортів, харчова цінність продукту, користь і шкоду для організму

Хлібобулочні вироби зазвичай не відносять до низькокалорійним продуктам, вважають ворогами стрункої фігури. Але це не означає, що таких продуктів немає місця в раціоні тих, що худнуть. Потрібно пам’ятати, скільки калорій в хлібі різних сортів, вибрати найменш калорійні і корисні для здоров’я.

Хімічний склад і харчова цінність

Різноманітність хлібобулочних виробів досягається завдяки великому вибору борошна. Інші складові: вода, харчова сіль і розпушувач. При випічці додаються крохмаль, соєве борошно, солодові продукти, емульгатори, консерванти. Використовується борошно з одного або різних видів зерен. Основні сорти можна об’єднати в 4 групи: пшеничний, житній, пшеничний змішаний і житнього змішаний.

Пшеничний хліб містить велику кількість вуглеводів, краще інших видів засвоюється організмом. Білків в 100 грамах продукту — 8,2 г, жирів — від 1,2 до 2,1 г, вуглеводів — від 48 до 50,2 р.

Пшеничний змішаний хліб в побуті ще називають сірим. Співвідношення пшеничного і житнього борошна у кожного виробника має відмінності. Середній вміст поживних речовин в 100 г: білків — 9,4 г, жирів — 2,8 г, вуглеводів — 49,3 р.

Житній хліб містить багатий набір амінокислот. Кількість білка в 100 г цього продукту — 6,9 г, жирів — від 1,1 до 1,3 г, вуглеводів — від 41 до 43,7 р.

Хліб — нежирна їжа. У складі присутні моно — і поліненасичені жирні кислоти. Вміст шкідливих насичених жирних кислот вище в тих сорти хлібобулочних виробів, при виробництві яких використовується маргарин.

Корисний компонент хліба — харчові волокна. Зміст в різних сортах відрізняється. Можна орієнтуватися на показник 2,6 г/100 р. Така ж маса хліба включає 37,8 г води, 1,7 г золи.

Дивіться також:  Скільки калорій в ізюмі різних сортів, вітаміни і мікроелементи, корисні властивості сухофруктів

Котрі худнуть рекомендується споживати більше цільнозернового хліба, багатої на клітковину. Існують і інші спеціальні види для дієтичного харчування: многозерновой, вівсяний, білковий.

Цільнозерновий хліб випікають з борошна грубого помелу. Всі частини зерна пшениці зберігаються, включаючи оболонки. Білковий хліб отримав свою назву завдяки підвищеному вмісту протеїнів — 14,4 г/100 р. У цьому ж кількості продукту жирів — 11,2 г, вуглеводів — 5,8 р.

Скільки калорій в хлібі різних сортів

Калорійність залежить від змісту всіх харчових компонентів. Найбільший внесок в енергетичну цінність хліба вносять вуглеводи, так як їх зміст досить висока. Калорійність білого хліба становить 236 ккал, батона — 260 ккал на 100 р. більше Ніж у хлібобулочному продукті пшеничного борошна, тим енергетична цінність вища.

Калорійність сірого хліба менше, становить 198-240 ккал/100г. Скільки калорій в чорному хлібі, залежить від використовуваної борошна та інших інгредієнтів. Середня калорійність житнього хліба — від 199 до 212 ккал (на 100 г), сорту «Бородинський» — 202 ккал/100 р.

Тим, хто рахує калорії, слід звернути увагу на масу скибочки кожного сорту: сірий хліб — 50 г, тост — 20 г, сухар — 10 р.

Висівки раніше вважалися відходами борошномельного виробництва. Потім ставлення до них змінилося. Дієтологи і лікарі з’ясували, що лушпиння зерен найбільш багата біоактивними речовинами. Хліб з висівками не всім до смаку, але він набагато корисніше білого. Калорійність становить 227 ккал на 100 г продукту.

Спеціальні види хліба: білковий, ячмінний, знижує рівень холестерину, дієтичний з низьким вмістом глютену або натрію. Калорійність білкового хліба — 184, 2 ккал/100г. Продукт став дуже затребуваним в європейських країнах, де вже в достатку з’явився на полицях магазинів.

Дивіться також:  Скільки калорій в курячій грудці, приготованій різними способами

Однак дієтологи б’ють на сполох. Білковий хліб містить більше жиру, порівняно з іншими сортами. Ще один мінус для споживачів — висока ціна. Білковий хліб можна приготувати вдома з використанням сиру, яєць, вівсяних і пшеничних висівок, розпушувача.

Вміст вітамінів, мікроелементів

Різні сорти хліба поставляє в організм вітаміни А, Е, групи В. Вміст токоферолу (Е) складає 1,1 мг. Присутній у складі таку ж кількість вітаміну В1. Маса інших вітамінів і вітаміноподібних сполук: 0,03 мг В2; 37,8 мг В4; 0,19 мг В5; 0,1 мг В6; 22,5 мкг В9; 1,24 мкг Н; 2,2 мг РР. Всі показники відповідають 100 г продукту.

Макроэлементный складу хліба вражає різноманітністю. Присутні 824 мг хлору, 499 мг натрію, 93 мг калію, 65 мг фосфору, 54 мг сірки, 20 мг кальцію, 14 мг кремнію. Мікроелементи представлені в основному залізом, цинком, міддю, марганцем.

Користь для організму

Порівняння складу цільнозернового і білого хліба доводить переваги першого. Вищий вміст вітамінів, харчових волокон, мінеральних речовин. Багато компоненти, що приносять користь організму, знаходяться в зовнішніх частинах зерна, при його очищенні та виробництві борошна губляться.

До відома! Вміст магнію в 100 г зерен пшениці в десятки разів вище, ніж у борошні.

З точки зору харчування, всі сорти хліба корисні. Вони є доступними джерелами енергії. Вуглеводи швидко потрапляють в кровотік і витрачаються організмом. Прихильники низкоуглеводной дієти не вважають хліб корисним, відмовляються від його вживання.

Дослідження в одній зі скандинавських країн довів, що збільшення вмісту в раціоні білків і зниження вуглеводів підвищує ризик серцевого нападу, інсульту. Вуглеводи з цільнозерновий борошна належать до «повільним», вони довше перетравлюються, глюкоза поступово надходить у кров.

Дивіться також:  Скільки калорій в свіжому помідорі, енергетична цінність, корисні властивості овочу

Можлива шкода від вживання

При купівлі хлібобулочних виробів слід враховувати, що білий колір — ознака рафінованої (очищеної) борошна і додати відбілюючих хімічних речовин. Видаляються оболонки, зародок, залишаються тільки крохмаль, білок і жири.

Як з’ясували вчені, споживання рафінованих продуктів — шлях до ожиріння, харчової залежності і хвороб.

Глютен у складі борошна — привід турбуватися тим, у кого непереносимість цієї речовини. Безглютенова дієта може виявитися корисною і здоровій людині.

Мінус готових хлібобулочних виробів з магазину — різні антиоксиданти, консерванти та інші харчові добавки. Точна кількість і процентний вміст споживачам невідомо, залишається тільки сподіватися на совість виробників.