Скільки калорій в груші, харчова цінність, корисні властивості фрукта

Між поняттями «солодкий», «калорійний» і «шкідливий» часто ставлять знак рівності, але природа здатна спростувати це твердження, подарувавши солодкі, але не калорійні і корисні грушеві плоди. Дізнавшись, скільки калорій у груші, і порівнявши це з її харчовою цінністю, багато приємно здивуються.

Хімічний склад і харчова цінність

В хімічний склад груші входять:

  • вода – 85,7 %;
  • моно — і дисахариди – 9,8 %;
  • харчові волокна – 2,8 %;
  • зола – 0,7 %;
  • крохмаль – 0,5 %;
  • органічні кислоти – 0,5 %.

Перш ніж перейти до детального аналізу всіх нутрієнтів, слід зазначити, що важлива харчова цінність фрукта полягати не тільки в корисних вітамінів та мікроелементів, але і в харчових волокнах. Так, 100 грам свіжої груші складають 14 % щоденної норми споживання клітковини.

У 100 грамах цього фрукта містяться 12,53 г вуглеводів, 0,86 г жирів і тільки 0,73 г білків.

Скільки калорій в груші

Тим, кому дуже важко обійтися без цукру і перебороти тягу до солодкого, але хочеться привести свою фігуру в порядок, позбувшись зайвих кілограмів, допоможуть свіжі та соковиті фрукти. Так, наприклад, в середній груші – калорій набагато менше, ніж у шматочку торта або іншої випічки такої ж ваги.

Наочніше дані по живильній цінності цього фрукта будуть, якщо представити їх у вигляді таблиці. Тоді не складе труднощів навіть у магазині визначити на око калорійність улюбленого фрукта.

Продукт Калорійність, ккал/100 г Кількість ккал в 1 шт.
маленька, 148 г середня, 178 г велика, 230 г
Свіжа груша з шкіркою 34,7 51,4 61,8 79,8
Свіжа груша без шкірки 32,6 48,2 58 75
Сушена груша 250,6
Запечена груша 179,8
В’ялена груша 246
Дивіться також:  Скільки калорій в попкорні, солодкому і солоному, з різними добавками, користь і шкоду снека

Більший вміст калорій у сушеної груші, порівняно зі свіжою, пояснюється вагою води, який плід втрачає, зберігаючи цукор, харчові волокна і інші нутрієнти.

Калорійність плодів різного сорту також може трохи відрізнятися. У природі існує більше трьох тисяч сортів груш, але не більше 15 з них можна зустріти на прилавках магазинів.

Калорійність найбільш популярних з них буде наступною:

  • сорт Абат містить 48 ккал на 100 грамів;
  • у грушах Конференція – 54,6 ккал/100 г;
  • у плодів сорту Форель калорійність найменша – 42 ккал/100 г.

Купуючи фрукти на ринку і не маючи можливості визначити їх сорт, слід пам’ятати, що менше калорій в зеленій груші (42 ккал/100 г), далі йде жовта (42.9 ккал/100 г), і сама калорійна – червона (58,3 ккал/100 г).

Вміст вітамінів, мікроелементів

Знаючи, скільки ккал у груші, може створитися враження, що фрукт також «бідний на вітаміни і мікроелементи, але не в цьому випадку. Звичайно, не існує жодного продукту харчування, в якому містилися б всі необхідні поживні речовини, а багато з них у різних кількостях є в грушах.

Серед вітамінів найбільшим вмістом у плодах відрізняються:

  • B9 (фолієва кислота) – «вітамін гарного настрою», благотворно впливає на нервову систему і загальний стан організму;
  • C (аскорбінова кислота) – страж імунітету, активізує захисні функції.

Якщо говорити про мікроелементах, то в одній груші міститься понад 350 % денної норми бору, який утримує кальцій в кістках, тим самим зміцнюючи їх і запобігаючи остеопороз. Кальцію також досить багато у цих фруктах.

Ще два важливих мікроелемента можна знайти в достатній кількості в соковитих грушах – це залізо і мідь. Вони беруть активну участь у процесах кровотворення і допомагають запобігати онкологічні захворювання.

Дивіться також:  Скільки калорій в моркві, корисні властивості коренеплоду, як зберегти вітаміни і мікроелементи при кулінарній обробці

Користь фруктів для організму

Будь свіжий овоч або фрукт здатний принести неоціненну користь для організму. А чим же особлива груша, що виділяє її серед інших дарів флори – дізнаємося далі.

  • Солодкими грушеві плоди робить фруктоза, для засвоєння якої не потрібен інсулін, тому цей фрукт показаний особам, що мають проблеми з підшлунковою залозою або страждають на цукровий діабет.
  • Груші – гіпоалергенний продукт, тому його можна включати в прикорм навіть для малюків, схильних до алергічних реакцій і шкірних висипань.
  • За вмістом фолієвої кислоти, без якої не можливий процес утворення зростання та нових клітин, груша обганяє навіть чорну смородину.
  • Грушева м’якоть багата іонами калію, які так необхідні для регенерації клітин, тому вживання цього фрукта допоможе нормально функціонувати серця і м’язів.
  • Особливі ефірні масла і біологічно активні речовини, якими так багаті грушеві плоди, перетворюють їх у природні антидепресанти та підвищують опірність організму до вірусів та мікробів.
  • Ще в древнеарабской медицині груша застосовувалася для лікування легеневих захворювань, зараз варення з неї і запечені плоди допомагають швидше вилікуватися від кашлю.
  • Калорійність груші невелика, при цьому вона дає тривале відчуття насиченості, тому включення цього фрукта в свій раціон разом з адекватними фізичними навантаженнями дає фантастичні результати по зниженню ваги.

Протипоказання до вживання груші

Протипоказанням до вживання груші може бути тільки її індивідуальна непереносимість, яка зустрічається вкрай рідко. Якщо і виникають алергічні прояви, то частіше це реакція на шкірку фрукта, а не на м’якоть.

Також лікарі рекомендують обмежувати або тимчасово виключати груші зі свого раціону людям із запальними або іншими хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Щоб вживання груш не спровокувало здуття і надмірне газоутворення, а також проблеми зі стільцем, слід дотримуватися кількох нескладних правил:

  • Щоб клітковина, що міститься в свіжих плодах, не дратувала ніжну слизову кишечника, не можна вживати цей фрукт на голодний шлунок.
  • Запивання груш водою, як і поєднання їх з м’ясом, молочними і кисломолочними продуктами, а також соліннями може стати каталізатором процесів бродіння у кишечнику.
Дивіться також:  Продукти з великим вмістом білка: таблиця високобілкових продуктів рослинного і тваринного походження

Груша ідеальна в якості корисного десерту або перекусу, який краще їсти через 1-1,5 години після основного прийому їжі.