Скільки калорій в грейпфруті , вітаміни і мікроелементи, корисні властивості фрукта для схуднення, протипоказання

Грейпфрут відрізняється не тільки незвичайним смаком і ароматом, але і допомагає організму швидше спалювати жири. Саме тому у тих, що худнуть часто виникає питання, скільки калорій в грейпфруті.

Хімічний склад і харчова цінність грейпфрута

Грейпфрут багатий корисними мікроелементами. Серед основних речовин, що входять до складу, можна виділити:

  • вітаміни групи A і B;
  • велика кількість аскорбінової кислоти;
  • залізо;
  • калій;
  • магній;
  • кальцій.

Харчова цінність грейпфрутів різних типів (на 100 г):

  • червоний – 33,1 ккал;
  • білий – 33 ккал;
  • рожевий – 36,5 ккал.

На перший погляд може здатися, що різниця зовсім несуттєва. Але дієтологи дотримуються іншої точки зору. Самі підрахуйте: з’їдаючи в день 5 штук червоного грейпфрута (а не рожевого, наприклад), ви економите 70 ккал.

Калорійність і БЖУ фрукта

БЖУ цитрусового (без шкірки):

  • білки – 1 г;
  • жири – 0,2 г;
  • вуглеводи – 7 р.

Дієтологи вважає таке співвідношення практично ідеальним. При низьких показниках білків і жирів рівень вуглеводів в межах норми.

Калорійність грейпфрута залежить від ваги плоду. Цей вид цитрусових досить великих розмірів, з товстою шкіркою. 1 шт. без шкірки важить в середньому 380 р. Відповідно, енергетична цінність плода – 130 ккал.

А також потрібно розібратися в сортах грейпфрута. Їх різниця не тільки в кольорі м’якоті плоду та калорійності, але і в змісті основних речовин. Наприклад, в білому грейпфруті низький вміст клітковини, яка грає одну з основних ролей в процесі схуднення. А в червоних плодах кількість вітаміну C більше в кілька разів, ніж в інших видах.

Вміст вітамінів і мікроелементів

Про користь грейпфрута говорить його склад:

  • Вітамінний комплекс (A, B, C, E). Ці компоненти зміцнюють імунітет, роблять стінки капілярів міцними, покращують стан нігтів і волосся.
  • Мікроелементи (цинк, кальцій, калій, йод). Поліпшують загальний стан людини, нормалізують роботу внутрішніх органів.
  • Клітковина. Нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, покращує перистальтику кишечника, виводить токсини. Крім цього, завдяки клітковині зменшується відчуття голоду, що особливо важливо в процесі схуднення.
  • Нарингін. Підсилює метаболізм, розщеплює жири, не дає їм засвоюватися.
Дивіться також:  Скільки калорій в суші і роллах, БЖУ, чи можна їсти на дієті

Читайте ще: Молочний шоколад: склад, калорійність, марки. 6 рецептів, як зробити молочний шоколад в домашніх умовах

Крім м’якоті, фахівці рекомендують вживати в їжу кісточки грейпфрута. В них міститься велика кількість ефірних масел.

Корисні властивості для схуднення

Всім відомо, що грейпфрут є справжньою панацеєю під час схуднення. Але щоб фрукт надавав позитивний ефект, потрібно виконувати наступні рекомендації:

  • З’їдайте цитрусовий за 30 хвилин до основного прийому їжі. Тим самим ви не тільки змусите кишечник правильно працювати, прискорите обмін речовин, але і значно зменшити апетит і кількість споживаної їжі.
  • В обов’язковому порядку з’їдайте половинку грейпфрута на ніч. Ви змусите організм спалювати зайві жири під час сну.
  • На сніданок намагайтеся випивати склянку грейпфрутового соку. При цьому продукт повинен бути натуральним, свіжовичавленим. Сік з пакету не підійде. У його складі міститься багато шкідливих речовин. А також не варто додавати в напій цукор. Його можна замінити натуральним медом.
  • Комбінуйте грейпфрутовий сік з ягодами, іншими фруктами, робіть смачні смузі.
  • У день можна з’їдати не більше 4-5 штук грейпфрутів.
  • Грейпфрут можна використовувати як додатковий інгредієнт для салатів. Цитрусовий відмінно поєднується з куркою, перепелиними яйцями, рибою.

Фахівці розробили грейпфрутову дієту. В день потрібно з’їдати не менше 3 плодів цитрусового. За 2 тижні можна досягти прекрасного ефекту (до 7 кг).

Протипоказання до вживання

Грейпфрут не настільки безневинний, як може здатися на перший погляд. Протипоказання такі:

  • схильність до алергічних реакцій на цитрусові;
  • виразка або загострення гастриту;
  • запальні процеси, що відбуваються в жовчному;
  • підвищена кислотність шлунка;
  • лактація.

З великою обережністю фрукт треба їсти вагітним і дітям до 3 років. Ці плоди – дуже сильні алергени, можуть привести до стенозу гортані та набряку Квінке.

Дивіться також:  Скільки калорій в попкорні, солодкому і солоному, з різними добавками, користь і шкоду снека

А також велике споживання фрукта може знизити дію деяких препаратів. Це:

  • протизаплідні;
  • від гіпертонії;
  • антибіотики;
  • знеболюючі;
  • антидепресанти.

Якщо ви приймаєте препарати цих груп, потрібно виключити з раціону даний вид цитрусових.

Грейпфрут – найпопулярніший фрукт. Його солодкувато-гіркуватий смак може викликати справжнє гастрономічне задоволення. На його основі готують смачні салати, десерти, смузі і багато іншого.

Крім цього, цитрусовий незамінний під час процесу схуднення. Він не тільки здатний зменшити відчуття голоду, але і нормалізувати роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, сприяти розщепленню жирів і виведенню токсинів з організму.