Скільки калорій в червоному яблуці, харчова цінність солодких сортів, корисні властивості фрукта

Цікаво дізнатися, скільки калорій в червоному яблуці. Адже така інформація зайвий раз підтверджує: переваг у смачного фрукта чимало, він не тільки корисний, але і шкідливий для фігури. Яблука варто їсти кожен день, в будь-який час року.

Склад і харчова цінність солодких сортів

В середньому в 100 г яблука міститься:

  • рідини у вигляді яблучного соку — більш як 80 г;
  • білків — близько 0,25 г;
  • моно — і поліненасичених, а також насичених жирів — приблизно 0,15 г;
  • вуглеводів, у тому числі у вигляді харчових волокон, сахарози, глюкози, фруктози, крохмалю — майже 15 р.

Додаткові хімічні речовини в складі фрукта — вітаміни, макро — і мікроелементи, яблучна і лимонна органічні кислоти, солі та інші сполуки. Дорослій людині достатньо з’їдати близько 300 г яблук на добу. Завдяки цьому вдасться повністю задовольнити денну потребу в вітамінної рослинній їжі.

Серед солодких сортів яблук багато гідних уваги сортів. «Айдаред» — лідер за вмістом заліза і вітаміну С. В «Медунка» аскорбінової кислоти менше, але ці яблука виділяються дієтичними властивостями. У їх складі оптимальне співвідношення кислот і цукрів. Популярні «Фуджі» радують дуже солодкою м’якоттю. Харчова цінність фрукта знижується при тривалому або неправильному зберіганні. А самий корисний склад у місцевих адаптованих сортів, які вирощують без застосування хімічних засобів.

Скільки калорій в червоному яблуці

Живильні властивості фруктів залежать від часу збору врожаю, умов вирощування, особливостей періоду зберігання плодів. Найбільше впливає на калорійність сортова приналежність. Приблизна поживна цінність яблук «Ред Делішес», «Джонатан», «Джонаголд» і «Мельба» — 45 ккал, «Айдаред» і «Макінтош» -48 ккал, «Фуджі» — 70 ккал.

На цей показник впливає багато факторів:

  • Калорійність червоного яблука вище, ніж у жовтого або зеленого.
  • Водянисті плоди не такі поживні. Адже у них менше вуглеводів, білків і жирів.
  • Енергетична цінність кислуватих сортів нижче, ніж у більш солодких різновидів.
Дивіться також:  Скільки калорій в зефір різних сортів, який корисніше, склад і харчова цінність десерту

У середньому калорійність 100 г свіжих червоних яблук становить від 40 до 60 ккал. Вага дрібного плоду близько 150 р, в ньому приблизно 70 ккал. Якщо вибрати великий фрукт солодкого сорту, то в 1 шт. може виявитися більше 200 калорій.

У їжу вживають не тільки свіжі яблука, але і різні страви на їх основі:

  • При запіканні калорійність не змінюється. Але якщо в процесі приготування додатково використовувати цукор або мед, то поживність збільшується приблизно в 2 рази.
  • У 100 г сушених плодів калорій набагато більше, ніж у свіжих. Залежно від сорту в сухофруктах приблизно 200-250 ккал.
  • Самі ситні страви на основі яблук — різні джеми, конфітюри, варення. Енергетична цінність 100 г такого солодкого ласощі понад 240 ккал.

Вміст вітамінів, мікроелементів

Яблуко дивує багатим складом. У м’якоті, шкірці і насінні фрукта присутні більше 28 видів різних вітамінів і мікроелементів.

У 100 грамах плодів міститься приблизно:

  • заліза — 0,2 мг;
  • калію — 120 мг;
  • магнію — 4-6 мг;
  • фосфору — 10 мг;
  • кальцію — 5-7 мг;
  • натрію —1 — 2 мг;
  • міді — 25 мкг;
  • цинку — 0,03 мг;
  • аскорбінової кислоти — 5 мг;
  • тіаміну — 0,02 мг;
  • рибофлавіну — 0,03 мг;
  • ніацину — 0,09 мг;
  • вітамінів В5 — 0,06 мг, В6 — 0,04 мг, В9 — 1,3 мкг, Е — 0,2 мг і До — 2 мкг.

Яблука насичені і іншими корисними елементами — хромом, нікелем, фтором, марганцем, молібденом, вітамінами А і РР, біотин, бета-каротином і фолієвою кислотою. У кількох яблучних кісточках міститься добова доза йоду, яка необхідна організму дорослої людини.

Користь фруктів для організму

Червоні яблука благотворно впливають на людину завдяки виграшному хімічним складом:

  • Пектини зменшують рівень холестерину в крові. А також вони допоможуть позбутися від шкідливих хімічних сполук, у складі яких присутні радіоактивні та важкі метали.
  • Клітковина покращує перистальтику кишечника, скорочує ризик розвитку ракових утворень і бореться з запорами.
  • Яблучна і лимонна кислоти позитивно впливають на ясна і зуби, покращують обмінні процеси в організмі.
  • Вітаміни, антиоксиданти і фітонцидні сполуки підвищують імунітет, знижують ризик розвитку інфекційних недуг і нейтралізують негативний вплив вільних радикалів. Вони позитивно впливають на увагу і пам’ять, дозволяють зберегти ясність мислення, збільшують стресостійкість.
Дивіться також:  Скільки калорій в арахісі, харчова цінність земляного горіха, білки, жири і вуглеводи, користь і протипоказання

Плоди рекомендують їсти при проблемах в роботі різних органів.

Яку користь принесе їхнє вживання:

  • завдяки низькому глікемічному індексі вуглеводи в складі яблук повільно засвоюються, тому вони незамінні для хворих на цукровий діабет;
  • беруть участь у ліпідному обміні, формування нових клітин організму, вироблення гемоглобіну;
  • зміцнюють волосся і нігті, стінки судин і м’язи, кісткові тканини;
  • сприяють збереженню гарного зору на довгі роки;
  • покращують стан шкірних покривів;
  • у шкірці яблук містить речовини, які захищають від ракових захворювань;
  • стабілізують мікрофлору кишечника;
  • зменшують негативний вплив сигаретного диму на легені у курців.

Яблука попереджають розвиток багатьох недуг серцево-судинної, травної, сечовидільної, нервової, ендокринної та імунної систем. Атеросклероз, інфаркт, інсульт рідше бувають у тих, хто регулярно вживає смачні фрукти. При зайвій вазі і під час дієти вони допоможуть розщепити жири і містять мало калорій, тому використовуються при схудненні.

Протипоказання до вживання

Яблука — смачний продукт харчування з цілющими властивостями, але використовувати їх в раціоні слід розумно.

Прямих протипоказань до їх вживання немає, але існують певні обмеження та застереження:

  • Привізні фрукти з супермаркетів виглядають дуже привабливо завдяки яскравому глянсового покриття. Найчастіше апетитна зовнішність — результат додаткової обробки поверхні яблук воском і шкідливими хімічними препаратами. Таким способом виробники залучають клієнтів, а також збільшують термін зберігання плодів. Шкірку надто блискучих фруктів обов’язково зрізають і викидають перед тим, як з’їсти м’якоть.
  • Найкорисніші — сезонні місцеві яблука, не «перегодовані» хімією. Їх ретельно миють і їдять з шкіркою, яка містить багато корисних речовин. Домашні плоди смачніші і мають більш збалансований склад.
  • В нормі за добу з’їдають не більш 400 г смачного продукту, а в період яблучної дієти — до 1 кг фруктів. Не слід зловживати яблуками. Це може призвести до порушень в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту, стати причиною метеоризму, здуття та інших проблем в організмі.
  • У рідкісних випадках спостерігається індивідуальна непереносимість яблук.
  • Кислі сорти не рекомендується вводити в меню при захворюваннях, пов’язаних з підвищеною шлунковою кислотністю.
  • Несолодким видів віддають перевагу при наявності діабету.
  • Фрукти при частому вживанні можуть призвести до пошкоджень зубної емалі.
  • Дрібні яблучні кісточки мають унікальний корисний склад, але не можна в добу з’їдати більше 4 таких насіння. Вони містять багато отруйної синильної кислоти, яка може викликати отруєння.
  • Із-за присутності в м’якоті бета-каротину червоні яблука викликають алергію частіше, ніж інші різновиди. З цієї причини для дитячого харчування вибирають зелені фрукти. При схильності до алергічних реакцій також їсти яскраво забарвлені сорти не рекомендується.
Дивіться також:  Скільки калорій в насінні гарбуза і соняшнику, харчова цінність, БЖУ, користь і шкоду для організму

Заслужену популярність яблук в меню дорослих і дітей пояснити нескладно. Ще в давнину лікарі рекомендували з’їдати пару плодів в день, щоб зберегти здоров’я на довгі роки. Ці смачні фрукти продовжують залучати низькою калорійністю, корисними властивостями і доступністю.