Скільки калорій в чайній ложці меду, вітаміни і мінерали, корисні властивості, протипоказання

Гречаний, липовий, квітковий – все це різновиди меду, смачного і лікувального ласощі. Продукт корисний як дорослим, так і дітям. Враховуючи, скільки калорій в чайній ложці меду, ласощі можна вживати навіть людям, які дотримуються суворої дієти.

Хімічний склад і харчова цінність

Мед – це єдиний природний продукт, який повністю засвоюється організмом. Спочатку він має рідку консистенцію, з часом загусає, не втрачаючи при цьому своїх властивостей.

Його хімічний склад збалансований і повністю натуральний:

  • вода – необхідний елемент всього живого;
  • білки, жири і вуглеводи, які є важливою складовою раціону кожної людини;
  • вітаміни, мінерали, що містяться в меді, легко й швидко засвоюються;
  • азотисті речовини;
  • амінокислоти.

Мед містить в собі прості цукру – глюкозу і фруктозу, завдяки яким ласощі бадьорить.

Енергетична цінність продукту залежить від його виду і кольору. При своїй високій калорійності мед насичує організм швидше, ніж звичайний цукор. У зв’язку з цим навіть дієтологи при складанні раціону для своїх клієнтів рекомендують саме цей продукт. Харчова цінність меду дозволяє використовувати його замість бурякового цукру в кулінарії.

До складу продукту входять ферменти, які виробляються слинними залозами бджіл, і саме їх відсутність або низька кількість говорить про неякісне (підроблений або зберігалося в неправильних умовах, що і призвело до псування) продукт.

Калорійність і БЖУ чайної ложки меду

Всі ми знаємо про те, що мед дуже корисний, але, як і будь-який інший продукт, він має свою калорійність. У 100 г ласощі міститься близько 380 ккал, у чайній ложці з гіркою – приблизно 25-30 кілокалорій.

Необхідно враховувати, що в залежності від сорту меду одна і та ж ч. л. може містити різну кількість грамів:

  • акацієвий – 7 г;
  • липовий – 11 г;
  • гречаний – 14 м;
  • кіпрейний – 6 м;
  • ріпаковий – 10 г;
  • каштановий – 33 р.
Дивіться також:  Скільки калорій в вершковому маслі, харчова цінність, вітаміни і мікроелементи, користь і шкода для організму

У зв’язку з цим вираховувати точну калорійність меду рекомендується з допомогою кулінарних ваг.

Читайте ще: Омега-3: для чого корисно приймати жінкам, чоловікам, дітям, інструкція по застосуванню

Кількість кілокалорій в 100 г продукту:

  • квітковий – 380-415;
  • липовий – 325-350;
  • гречаний – 305-315;
  • одуванчиковый – 350-380.

Зміст БЖУ в чайній ложці меду:

  • Білки – 0,11 г, що становить 0% норми при дієті, заснованій на споживанні 2 000 кілокалорій на добу.
  • Жири – 0 р.
  • Вуглеводи – 72,50 г, що становить 27% від добової норми при 2 000 ккал.

Оскільки калорійність чайної ложки меду незначна, вживання продукту в такій кількості показано навіть людям, які дотримуються суворої дієти з метою схуднення.

Вміст вітамінів і мікроелементів

Склад меду і його смакові якості розрізняються в залежності від сорту. Але який би ви не вибрали, липовий або гречаний, будьте впевнені, він багатий корисними вітамінами та мікроелементами.

Головне: продукт повинен бути натуральним, інакше він не представляє ніякої цінності.

Вітаміни і мікроелементи, що містяться в меді:

  • К (філохінон). Вітамін чинить позитивний вплив на згортання крові. Речовина використовують при серйозних ранах. Чай, заварений з медом, допомагає зменшити термін реабілітації.
  • Е (токоферол). Вітамін надає потужне протизастудний дію. Вміст токоферолу в меді перевищує кількість решти елементів.
  • З – вітамін, який сприяє підвищенню імунітету і виведенню шлаків і токсинів з організму. Цей елемент допомагає меду зберегти всі свої корисні властивості протягом тривалого часу.
  • В2 регулює обмінні процеси організму.
  • В3 допомагає запобігти передчасне старіння, зміцнює серцево-судинну систему і знімає втому.
  • В5 сприяє насиченню мозку киснем, підтримує і покращує роботу печінки.
  • В6 прискорює метаболічні процеси, стимулюючи жиросжигание.
  • В9 допомагає формуванню червоних кров’яних тілець в кістковому мозку.
  • Н регулює процес обміну жирних кислот.
Дивіться також:  Скільки калорій в відвареної курячої грудки, харчова цінність

До складу меду входять такі мікроелементи:

калій, кальцій, фосфор, так необхідні для розвитку суглобів та підтримання їх у здоровому стані;

  • магній;
  • марганець;
  • мідь;
  • цинк;
  • залізо, важливий елемент для нігтів, волосся та шкіри;
  • хром;
  • фтор;
  • бор.

У зв’язку з тим, що склад меду схожий зі складом крові, продукт легко і швидко засвоюється, віддаючи організму всі цінні властивості. Користь меду незаперечна.

Корисні властивості для організму

Кожен з нас не раз чув про корисні властивості меду, але в чому вони полягають, знають не всі.

Читайте ще: Скільки калорій у вареному яйці, харчова цінність, БЖУ, користь і шкоду продукту

Корисні властивості продукту бджільництва:

  • Антиоксиданти, що містяться в продукті, мають потужну протизапальну дію, попереджаючи інфекційні та онкологічні захворювання. Відбувається підвищення імунітету.
  • Солодке ласощі в поєднанні з теплим молоком і вершковим маслом ефективно лікує недуги верхніх дихальних шляхів.
  • Ложка меду допомагає порушеній маленькій дитині заспокоїтися і заснути. Важливо пам’ятати, що прийом ласощі дітей віком до одного року не рекомендується, а вживання в їжу вагітними жінками необхідно узгоджувати з лікарем.
  • Лікує енурез – нетримання сечі по ночах.
  • Бадьорить і дарує енергію. Особливо ефективна суміш самурая: волоські горіхи, курага, чорнослив і мед. Дане блюдо рекомендується застосовувати в ранковий час по одній столовій ложці.
  • Нудота, відчуття тяжкості в шлунку пройдуть, якщо випити наступний напій: в теплій або гарячій воді розчиняють пару крапель лимона, ложку меду і додають подрібнений на тертці імбир. Приготоване пиття не тільки прибирає внутрішній дискомфорт, але і служить жиросжигающие засобом, яке вживають після калорійною важкої їжі. Важливо: перед прийомом медового напою необхідно переконатися у відсутності алергії на продукти життєдіяльності бджіл.
  • Вживання продукту є профілактикою серцево-судинних захворювань.
  • Цукор, що міститься в меді, набагато корисніше, ніж буряковий.
  • Продукт позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, не дозволяючи їжі гнити і бродити, виводить з організму шлаки і токсини.
  • Мед рекомендується до прийому особам із зниженим вмістом цукру в крові, що супроводжується запамороченням, слабкістю, втомлюваністю та прискореним серцебиттям.
  • Продукт застосовують при лікуванні грибка на нігтях і подразнень на шкірі.
  • Мед допомагає при оздоровленні суглобів, печінки, нирок та інших органів.
  • Позитивний вплив продукт впливає на стан волосся.
  • Мед допомагає при анемії та дефіциту заліза.
Дивіться також:  Скільки калорій в червоному яблуці, харчова цінність солодких сортів, корисні властивості фрукта

Перевагою продукту є його великий термін зберігання, під час якого солодкість не втрачає ні смакових, ні лікувальних властивостей. Завдяки своїм корисним властивостям мед використовують не тільки в кулінарії, але і в косметології і навіть народній медицині.