Скільки калорій в чайній ложці цукру, норма споживання продукту в день, користь і шкода

Цукор виготовляють з різних рослин: буряка, очерету, кукурудзи, навіть з винограду і гарбуза. Він необхідний людині, як паливо автомобілю. Деякі ж вчені називають його «білою смертю». У чому полягає правда? Організм людини без нього довго не протримається – це точно відомо. Але скільки його можна з’їдати, і скільки калорій в чайній ложці цукру − питання, яке хвилює багатьох.

Хімічний склад і харчова цінність

Цукор – чиста сахароза, присутня у складі фруктів і ягід. Найбільше її міститься в цукровому очереті та буряку. Промислове виробництво засноване саме на цих рослинах.

99% обговорюваного продукту складають моно — і дисахариди. 1% − вода, залізо, натрій, кальцій.

Розмірковуючи про нього, представляємо сипуча речовина білого кольору, або кубики рафінаду.

Насправді, продукт ділять на три групи:

  • пісок, або гранульований;
  • рафінований кусковий;
  • коричневий.

До основних видів відносяться:

  • Звичайний цукор – знайдеться в будь-якому будинку, його використовують для різних цілей.
  • Фруктовий – являє собою дрібні кристали однакового розміру. Застосовують при виготовленні сухих напоїв, пудингів.
  • Пекарський – застосовують кондитери-професіонали.
  • Ультрамелкий – розчиняється в будь-якої рідини. Продається в Англії під назвою Caster.
  • Цукрова пудра – перемелений цукор-пісок з додаванням близько 3% кукурудзяного крохмалю.
  • Грубий – великі кристали, при високих температурах не розпадаються на глюкозу і фруктозу. Використовується для виготовлення кондитерських виробів.
  • Обсипання – її структура надає тортів і тістечок привабливе блиск.

Є ще цукор, званий коричневим, який маловідомий у нашій країні. Він поділяється на декілька видів: демарра, м’який і мусковадо. Його отримують з неочищеного тростинного соку. Якісними показниками він майже не відрізняється від нашого білого, а коштує в рази дорожче. Деякі недобросовісні виробники навчилися підфарбовувати звичайний продукт, при цьому збільшуючи його ціну.

Дивіться також:  Скільки калорій в яєчні з добавками і без, харчова цінність, як зменшити калорійність смажених яєць

Калорійність і БЖУ чайної ложки цукру

  • Енергетична цінність 100 грам становить 399 ккал.
  • Білків – 0,00 г, жирів – 0,00 г, вуглеводів – 53,28 р.
  • Калорійність 1 чайної ложки цукру з гіркою становить 28 − 31,9 ккал, без верху – 15 ккал.

Вміст вітамінів і мікроелементів

Ці речовини містяться в будь-якому вигляді обговорюваного продукту в незначній кількості. У ньому також немає жиророзчинних вітамінів. Тільки водорозчинний В2.

Мікроелементів в 100 г теж не багато:

  • кальцію – 1,0 мг;
  • заліза – 0,1 мг;
  • калію – 2,0 мг;
  • натрію – 1,0 мг;
  • селена – 0,6 мкг.

Норма споживання продукту в день

За нормативами ВООЗ, чоловіки можуть вживати в добу до 9 чайних ложечок цукру-піску, жінки – 6.

При цьому треба вважати його кількість не тільки в напоях або з’їдених стравах, а у всій їжі за добу. Склянку газованої води і шматок торта або шоколадка може відповідати всій денної норми споживання.

Жителі Росії з’їдають в день 100 г продукту, а американці – 190 р.

Користь і шкода для організму

Вуглевод, який легко засвоюється і володіє граничною калорійністю, підживлює енергією. Під впливом ферментів відбувається розщеплення сахарози на моносахариди, що бере участь у виробництві багатьох важливих для організму речовин і гормонів. Це плюс.

Крім цього, відомі і інші корисні якості продукту:

  • Без нього організм людини не зможе нормально працювати. Він сприяє поліпшенню кровообігу в головному і спинному мозку.
  • Перешкоджає утворенню атеросклеротичних бляшок і тромбів в судинах. Найчастіше хворіють артритами пацієнти, які не люблять солодке.
  • Відновлює бар’єрну функцію печінки. Рекомендується дієта з збільшеною кількістю споживання цукрового піску при патологіях печінки і отруєннях.
  • Робить людей щасливішими, покращує настрій.
Дивіться також:  Скільки калорій у вареному яйці, харчова цінність, БЖУ, користь і шкода продукту

Мінус в тому, що збільшення вживання в день може привести до ожиріння, дефіциту кальцію і мінералів в організмі, розвитку проблем з зубами, зокрема карієсу.

Стало модно замінювати натуральний продукт штучними підсолоджувачами. З’явилася думка, що це допомагає в боротьбі із зайвою вагою. Але це не так.

При надходженні цукру починає активізуватися процес вироблення інсуліну. У випадку з натуральним, рівень глюкози в крові знижується. При прийомі цукрозамінників людина не одержує необхідної кількості вуглеводів, інсулін не витрачається, збільшуються запаси жиру.

Є і замінники натурального походження: сорбіт, ксиліт, фруктоза. Вони дуже калорійні і з цієї причини не стануть помічниками в боротьбі з зайвою вагою.

До винятків можна віднести стевію. Вона не має калорій і не збільшує рівень глюкози в крові.

Справжній мед – кращий замінник. Він корисний і безпечний: містить вітаміни та мінеральні речовини. Крім цього, зміцнює імунітет.

Цукор володіє позитивними і негативними якостями. Головне, не перестаратися з солодким і тоді ніяке ожиріння вам не загрожує.