Скільки калорій в білому хлібі, вміст вітамінів і мікроелементів, який вид корисніше для організму

Пшеничний, житній, з курагою, чорносливом, горіхами, кунжутом, родзинками, маком – все це не назви десертів і напоїв. Це різновиди, мабуть, самого головного і «народного» продукту – хліба. Щодня ми готуємо з ним безліч страв – бутерброди, тости, тост, котлети і багато іншого. Але скільки ж калорій в білому хлібі?

Хімічний склад і харчова цінність

Сьогодні в магазинах можна знайти десятки видів борошняної продукції, але, напевно, найсмачнішим можна назвати саме білий пшеничний хліб. Як правило, більшість з нас знає, що він виготовлений з борошна вищого гатунку, а про хімічний склад і харчової цінності замислюються, напевно, тільки ЗСЖ-адепти.

Харчова цінність білого хліба на 100 г:

  • Білки – 8,85 р.
  • Жири – 3,33 р.
  • Вуглеводи – 46,72 р.
  • Харчові волокна – 2,7 р.
  • Вода – 36,42 р.
  • Зола – 1,98 р.

Хімічні складові продукту:

  • вітаміни;
  • макроелементи і мікроелементи;
  • вуглеводи (крохмаль, декстрини, цукру, глюкоза, мальтоза, фруктоза);
  • жирні кислоти: трансжири, насичені, мононенасичені, поліненасичені.

Скільки калорій в білому хлібі

Добова норма споживання кілокалорій в залежності від статевої приналежності і фізичної активності може коливатися від 2200 до 3500 одиниць. Якщо людина веде малорухливий спосіб життя і бажає схуднути, то норму калорійності на день необхідно зменшити, але в розумних межах. І, навпаки, якщо активно займатися спортом або фізичною працею, необхідно достатнє харчування для відновлення і підтримання нормального функціонування організму.

Для розрахунку добової норми споживання ккал необхідно знати, скільки калорій в шматку білого хліба. В середньому, це 223 ккал на 100 р. Деякі люди помилково вважають, що, вживаючи в їжу сухарі замість свіжої м’якою випічки, вони зменшують цей показник.

Дивіться також:  Продукти з великим вмістом білка: таблиця високобілкових продуктів рослинного і тваринного походження

Важливо: не обманюйте себе, калорійність сухарів становить від 335 до 400 кілокалорій на 100 грам, що більше, ніж у шматку білого хліба аналогічного ваги.

Ми ні в якому разі не нав’язуємо ідею відмовитися від споживання хліба. Головне знати міру. Наприклад, сніданок з булки з маслом і сиром – саме корисне і поживне початок дня, непоганий і обід з гарячим супом і шматком хліба. Для уникнення накопичення зайвих кілограмів не рекомендуємо вживати борошняну продукцію вечорами і перед сном.

Читайте ще: Какао боби: де ростуть, застосування і корисні властивості бобів

Вміст вітамінів, мікроелементів

Хліб – це не тільки поживний продукт, але й джерело цінних вітамінів і мікроелементів. Дієтологи не радять повністю виключати борошняну продукцію зі свого щоденного раціону, так як вона корисна і для чоловічого, і для жіночого здоров’я.

Скибочка білого пшеничного хліба містить наступні вітаміни:

  • А (ретинол) необхідний для підтримки здоров’я очей, кісток, бере участь в регенерації шкірних покривів, корисний для вагітних жінок, оскільки позитивно впливає на зростання плоду;
  • В1 (тіамін) необхідний для засвоєння організмом поживних речовин, підтримує функціонування серцево-судинної системи, підвищує імунітет, покращує стан нігтів, шкіри, волосся і слизових поверхонь;
  • В2 (рибофлавін) потрібен для виробництва еритроцитів, антитіл, позитивно впливає на стан шкіри, волосся і нігтів, необхідний для нормального функціонування щитовидної залози;
  • В3 (ніацин) потрібен для підтримки нервової системи, серцево-судинної, зменшує хворобливі відчуття при артриті і артрозі, необхідний для нормального функціонування підшлункової залози;
  • В5 (пантотенат) впливає на збільшення тривалості життя, попереджає хворобу Альцгеймера, потрібен для мозкової діяльності і нервової системи, підтримує імунітет;
  • В6 (піридоксин) необхідний при лікуванні захворювань нервової, серцево-судинної системи та суглобів, допомагає засвоюватися білків;
  • В9 (фолієва кислота) потрібна маленьким дітям, жінкам на стадії вагітності та у післяпологовий період, вітамін впливає на підтримання імунітету і функціонування серцево-судинної та нервової системи;
  • Е (токоферол) необхідний для регенерації людських тканин, захищає від старіння, запобігає анемії, зміцнює стінки судин, зміцнює серце, підвищує імунітет;
  • Н (біотин) бере участь у регулюванні рівня цукру в крові, корисний для волосся, шкіри та нігтів.
Дивіться також:  Скільки калорій в смаженому яйці, БЖУ, користь і шкоду яєчні

Мінеральні складові:

  • калій;
  • кальцій;
  • магній;
  • натрій;
  • фосфор;
  • залізо;
  • цинк;
  • марганець;
  • мідь.

Враховуючи вміст корисних елементів в борошняної продукції, можна не сумніватися в її користі для людського організму.

Який вид хлібного виробу корисніше

В достатку видів борошняної продукції можна легко загубитися. На перший погляд здається, що весь хліб однаковий, але насправді існують відмінності.

Калорійність білого хліба пояснюється тим, що продукт виготовляється з пшеничного борошна вищого сорту. Виріб володіє прекрасними смаковими якостями. Але назвати його найкориснішим не можна, він швидко підвищує рівень глюкози в крові, дарує сили, однак, незабаром настає почуття голоду.

Читайте ще: Ліщина (Ліщина звичайна, Лісовий горіх): де росте, опис, застосування

Більш корисні, хоча і менш калорійні, наступні види хліба:

  • темний або житній, він повільно засвоюється і сприяє тривалому почуття ситості;
  • сірий, який отримують шляхом поєднання двох видів борошна: пшеничного та житнього;
  • цільнозерновий, останнім часом цей продукт набирає все більшу популярність по всьому світу, його називають дієтичним;
  • висівковий, який корисний при деяких видах захворювань;
  • бездріжджовий.

Важливо: який би вид хліба ви не вибрали, все ж це борошняна продукція, і вона сприяє набору ваги, тому зловживати не рекомендується.

Для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту рекомендується вживання в їжу цільнозернового хліба, так як в ньому найбільший вміст мікроелементів, вітамінів і клітковини.

Протипоказання до вживання

«Хліб усьому голова» – всі ми чули вже не раз. Росія – країна з суворим кліматом і місцеве населення звикло харчуватися калорійною, ситної їжею. Незважаючи на те, що останнім часом в моді різноманітні дієти з відмовою від мучного, основну частину нашого раціону становить хлібобулочна продукція.

Залежно від умов приготування та інгредієнтів продукція розрізняється за якістю і ціною. Наприклад, пальмова олія, що значно знижує витрати виробника, не рекомендується лікарями-дієтологами до вживання через його сильною калорійності.

Дивіться також:  Скільки калорій в лимоні, харчова цінність, корисні властивості та протипоказання

Існують також протипоказання до вживання хліба:

  • Не рекомендується їсти хліб людям, страждаючим діабетом, так як продукт підвищує рівень глюкози в крові, який хворі повинні контролювати. Найбільший глікемічний індекс у виробів з пшеничного борошна.
  • Не варто вживати борошняну продукцію під час процесу схуднення або періоду сушіння. Але назвати це протипоказанням складно, швидше – рекомендація.
  • Надмірне вживання бездріжджового хліба може призвести до проблем з функціонуванням шлунково-кишкового тракту. Так як така продукція може збільшувати апетит і затримувати воду в організмі.
  • Вживати білий пшеничний хліб не рекомендується особам, що страждають гастритом або виразкою шлунка, тому що цей продукт не тільки навантажує печінку, але і підвищує рівень кислотності в шлунку.
  • Борошняна продукція протипоказана людям, страждаючим від алергії на глютен.

Вибір хлібобулочної продукції з різною енергетичною цінністю дозволяє придбати вироби на будь-який смак. А при наявності бажання і часу можна випікати буханця самому в домашніх умовах, в цьому випадку ви завжди будете впевнені в якості інгредієнтів.