Скільки калорій в апельсині, БЖУ, вміст вітамінів і мікроелементів, корисні властивості фрукта

Ми часто купуємо цитрусові, але навіть не підозрюємо, наприклад, скільки калорій в апельсині, яка його харчова цінність, і наскільки він взагалі корисний для організму.

Хімічний склад і харчова цінність апельсина

Крім найширшого спектру вітамінів і мікроелементів, апельсини містять цінні ефіри, чим і обумовлена харчова цінність фрукта в цілому. В цьому цитрусовому дуже багато фолієвої кислоти, а також бета-каротину.

Присутні в плодах та пектини, які покращують моторику кишечника і перешкоджають гнильним процесам. Крім того, у фрукті міститься багато корисних речовин, що володіють антибактеріальною дією і тонізуючим.

Містяться в плодах і харчові волокна, необхідні для злагодженої роботи ШКТ.

Калорійність і БЖУ фрукта

Калорійність апельсина дуже низька, що дозволяє включати його в меню дієт для схуднення та оздоровчого харчування.

100 грам м’якоті містить всього лише 43 ккал. Залежно від сорту і змісту цукрів калорійність цитрусового може змінюватися, але не значно.

У плодах міститься всього лише:

  • білків − 0,9 г на 100 грам м’якоті;
  • жирів − близько 0,2 г;
  • вуглеводів − близько 8,1 р.

Незважаючи на те, що калорійність апельсина дуже низька, величезний вміст вітамінів і мікроелементів роблять його цінним продуктом харчування.

Вміст вітамінів і мікроелементів

  • Якщо з’їдати 1 шт. цього цитруса в день, то можна з лишком покрити добову потребу організму у вітаміні С.
  • Також апельсини містять вітамінні органічні сполуки групи В. Вони є каталізаторами утворення кров’яних тілець і зміцнюють стінки капілярів. Група також позитивно впливає на зір.
  • Присутні в апельсинах і вітаміни А і РР.
  • Цитрус містить магній, необхідний нервовій системі. Саме завдяки високому вмісту цього елемента ми відчуваємо щастя, коли їмо апельсини. Малорухливим дітям обов’язково потрібно додавати в меню цитрусові, щоб вони були бадьорими та активніше. Особливо корисний дітям апельсиновий сік.
  • Багато в апельсинах і кальцій-натрієвих сполук. Ці елементи необхідні для зміцнення кісток і поповнення мінерального запасу в організмі. У малих кількостях ці сполуки необхідні для підтримки оптимальних показників водно-сольового балансу.
Дивіться також:  Скільки калорій в вершковому маслі, харчова цінність, вітаміни і мікроелементи, користь і шкода для організму

Присутні в м’якоті фруктів і залізо, фтор, калій і мідь. Апельсини багаті цінними ефірами, корисними для здоров’я.

Добова норма споживання продукту

Апельсини можуть викликати сильну алергію, тому у великій кількості вживати їх не можна. Все добре в міру, і пара цитрусів в день піде тільки на користь. Не варто їсти апельсини людям, що страждають від проблем ШКТ.

Один великий апельсин повністю покриває потребу організму у вітаміні С.

При алергіях є цитрусові не рекомендується.

Корисні властивості апельсина

Найбільш корисними вважаються цитруси з м’якоттю червоного кольору. Їх ще називають «сицилійськими». Скільки ккал в апельсині червоного кольору? Стільки ж, скільки і в звичайному цитрусе. Якщо регулярно з’їдати щодня один червоний апельсин, то можна в значній мірі знизити ризик онкології.

  • Апельсини ефективно чистять організм від шлаків і токсинів. У них дуже багато «аскорбінки», яка допомагає лікувати простудні захворювання і ангіну. Чималу користь приносить цей цитрус та імунній системі. Особливо корисна шкірка плодів містить компоненти, що виробляють в організмі антитіла проти вільних радикалів.
  • Дуже корисні цукати – високий вміст в них ефірних масел благотворно впливає на імунну систему і весь організм.
  • Позитивно позначається вживання цитруса на роботу кровоносної системи – кров розріджується, швидше відбувається її циркуляція, поліпшується дихання і живлення всіх органів. Апельсини зміцнюють артерії і знижують ризик серцевих недуг.
  • Також цей фрукт позитивно впливає на ШКТ. Дієта, в якій є апельсини, допомагає налагодити роботу кишечника. Апельсин – це відмінне м’яке проносне. Корисний цитрус і вагітним, так як містить багато фолієвої кислоти.
  • Фреші з цитруса відмінно втамовують спрагу та збуджує апетит, корисні при авітамінозах і для розгону обміну речовин. Саме тому на дієті для схуднення часто рекомендують пити сік і їсти свіжі апельсини.
  • В апельсинах міститься рекордна кількість антиоксидантів, які омолоджують організм зсередини. Часто цей цитрус застосовують в косметології. Ефіри фрукта благотворно впливають на шкіру. Масло апельсина застосовують для примочок, для ванн, масажу.
Дивіться також:  Скільки калорій в суші і роллах, БЖУ, чи можна їсти на дієті

Якщо відчувається втома, болить голова, наростає нервозність, кращий засіб від нудьги – пара зубчиків сонячного апельсина. Цей фрукт зарядить енергією і поверне життєрадісність навіть у похмурий, довгий зимовий вечір. Апельсини корисні для організму і дорослих, і дітей, але і зловживати ними не можна, оскільки у великих кількостях вони можуть завдати шкоди здоров’ю.