Скільки калорій на виноград різних сортів, корисні властивості ягід, можна їсти при схудненні

Не всім відомо, що можна втрачати зайві кілограми, балуючи себе смачними солодкими ягодами. Для цього достатньо вивчити, скільки калорій у винограді, щоб цілком успішно застосувати на практиці «смачну» дієту.

Хімічний склад і харчова цінність продукту

У складі ягід містяться такі компоненти:

  • білки;
  • жири, зокрема, ліпідні з’єднання;
  • вуглеводи, в тому числі цукру;
  • клітковина;
  • пектини;
  • ферментні речовини;
  • мікроелементи: цинк, залізо, кальцій, фосфор, магній, інші елементи;
  • органічні кислоти, в основному винна і яблучна;
  • вітаміни А, Е, ДО, РР, С, В1, В2, В3, В6, В9, В12 та інші.

Основну частку в хімічному складі фруктів займає вода у вигляді виноградного соку. Рідина містить значну кількість фруктози і глюкози. В організмі людини ці моносахариди легко переробляються і перетворюються в енергію. 100 г винограду містить в середньому від 55 до 70 ккал. Харчова цінність солодких ягід залежить від сорту, особливостей вирощування, транспортування і збереження плодів.

Скільки калорій на виноград різних сортів

На калорійність винограду не впливає його різноманітне забарвлення. Значну роль при визначенні поживності має сортова приналежність.

Приблизний вміст калорій у 100 г винограду різного:

Технічні сорти:
Рислінг 42-44 ккал
Ркацителі, Шардоне 55-65 ккал
Мускат, Аліготе 63-66 ккал
Лідія 75 ккал
Столові:
Тайфі 65 ккал
Кардинал 65 ккал
Дамські пальчики 70 ккал
Кишмиш 65-95 ккал

Середня калорійність чорного винограду становить 65-75 ккал, зеленого — близько 70 ккал, червоного — 65 ккал, а в білому міститься 65 ккал на 100 г продукту.

Солодкі грона використовують не тільки у свіжому вигляді:

  • З допомогою різних пресів виробляють з ягід виноградний сік. Його поживна цінність близько 55-70 ккал в 100 г рідини.
  • Виготовляють вино на основі ферментованого соку. Калорійність такого спиртного напою залежить від сорту винограду, який при цьому використовується, а також способу виготовлення продукції. У середньому 100 г рідини має близько 80 ккал, якщо в неї не додається цукор.
  • Плоди сушать. У виноград кишмиш і коринка відсутні кісточки, тому родзинки найчастіше роблять з ягід цих сортів. Таку продукцію додають в тісто при випічці солодкої здоби. І також використовують різновиди хусайне, щоб отримати великий і м’ясистий родзинки для варіння компотів. Після висушування виноград зберігає майже всі корисні властивості. Його не тільки застосовують у різних кулінарних рецептах. Це відмінний перекус, який швидко вгамує голод, адже поживність родзинок набагато більше, ніж у свіжій продукції. В середньому в 100 г сухофруктів міститься 265 калорій.
Дивіться також:  Скільки калорій в зеленому чаї з цукром і без, корисні властивості напою для схуднення

Корисні властивості ягід

Включати в меню виноград доцільно з багатьох причин.

Смачні плоди допоможуть:

  • поліпшити загальний стан;
  • стабілізувати тиск;
  • побороти залізодефіцитну анемію (червоні сорти);
  • збільшити кислотність шлунка при зниженій активності ферментів;
  • впоратися з респіраторними захворюваннями;
  • відновити працездатності після стресів, перенесених хвороб, фізичних навантажень;
  • очистити печінку і нирки від токсичних речовин;
  • зменшити ризик розвитку ракових захворювань;
  • надати сечогінну дію;
  • активізувати обмінні процеси;
  • позбутися від запорів;
  • уповільнити старіння організму;
  • запобігти розвитку остеопорозу;
  • відрегулювати травлення, налагодити роботу корисних бактерій в кишечнику.

Значна частина цінних речовин знаходиться в шкірці ягід, тому варто вживати десерт цілком. Користь принесе і вживання соку з винограду. Досить випивати склянку напою, щоб отримати добову дозу вітамінів групи В. Світлі різновиди солодкої рідини бадьорять і підвищують імунітет, а темні — відмінний профілактичний засіб від раку молочної залози та вікового зниження зору. Виноградний сік допоможе впоратися з мігренню і підвищить працездатність.

Є ряд обмежень, які враховують при вживанні ягід:

  • В дитяче меню продукт включають поступово, не раніше 2-3-річного віку.
  • Навіть при відсутності хвороб бажано до 0,5 кг ласощі на добу. Вживати більше 2,5 кг продукту на день небезпечно для здоров’я.
  • В темних сортах більше антиоксидантів, але вони найчастіше викликають алергічні реакції.
  • Виноградний сік псує зубну емаль, у зв’язку з чим після пиття обов’язково прополіскують рот звичайною питною водою.
  • Десерт в поєднанні з молочними продуктами, алкогольними напоями, жирною їжею і сирими овочами є небажано — це може викликати діарею.

При захворюваннях серця ласувати смачними ягодами слід з обережністю. Цукровий діабет, виразкова хвороба з підвищеною кислотністю і деякі інші проблеми зі здоров’ям — серйозний привід відмовитися від плодів.

Дивіться також:  Скільки калорій в грейпфруті , вітаміни і мікроелементи, корисні властивості фрукта для схуднення, протипоказання

Можна їсти при схудненні

Виноград — досить калорійний продукт. Але його цілком доречно включати в раціон, щоб скинути кілька зайвих кілограмів. Худнути за допомогою ароматних плодів можна тільки після консультації з фахівцем, особливо при наявності хронічних захворювань. Сезон збору урожаю — найкращий час для такої дієти.

На що слід звернути увагу тим, хто вирішив схуднути за допомогою винограду:

  • Така монодієта може спровокувати розвиток виразкової хвороби та інші проблеми ШКТ, стати причиною головних болів.
  • Не можна її застосовувати людям із зайвою вагою, вагітним і годуючим жінкам, а також при схильності до набряків.
  • За кілька днів до курсу з меню прибирають жирні, солодкі і смажені страви, солоності, спиртне, молочну продукцію.
  • Бажано зупинити вибір на продукті з тонкою шкіркою. А також чергувати темні і світлі різновиди, адже їх склад відрізняється.
  • Неприпустимо вживати незрілий виноград. Краще вибирати не дуже солодкі, малокалорійні різновиди.
  • Ягоди перед вживанням добре миють. Їдять неспішно, разом з кісточками і шкіркою. Ретельно пережовують кожну виноградинку.
  • Вихід з дієти проводять поступово. Перші дні після її закінчення важку і жирну їжу виключають з харчування.

Можна організувати сувору монодієту на одному винограді. Багато хто не вирішуються застосовувати радикальні заходи. Коли немає бажання або можливості повністю прибрати з раціону іншу їжу, то рекомендовано скористатися більш щадним варіантом. Для цього слід додатково вводити в меню інші продукти харчування, головне, щоб вони були з низьким вмістом калорій.

Найпоширеніші виноградні дієти:

  • Триденний розвантажувальний марафон. Вживають виключно виноград. Протягом першого дня — 500 грам ягід, другого — до 1,5 кг, третього — до 2 кг. Добову дозу ділять на 5-6 прийомів їжі. Потрібно обов’язково пити багато рідини, краще звичайну воду або несолодкий трав’яний чай. Вечеряють не пізніше, ніж за 3 години до сну.
  • Комплексне семиденне харчування. Щодня вживають 1 кг ягід. Додатково включають нежирні сорти м’яса (до 250 г на добу). В раціон також вводять овочі, рисову і гречану крупу в невеликій кількості. Рясне питво: вода, настої шипшини, розмарину.
Дивіться також:  Скільки калорій в каві розчинній і натуральній, склад напою, користь і шкода для організму

При тижневій виноградної дієти іноді спостерігається незначне погіршення загального стану. Спостерігається подібне прояв приблизно на 3 день від початку курсу. Зазвичай подібний ознака свідчить про те, що організм очищається від шлаків і токсинів. Якщо самопочуття не нормалізується через 1-2 доби, дієту припиняють і звертаються за консультацією до лікаря.

Ягоди винограду здатні принести користь, якщо вживати їх правильно. В такому випадку вони неодмінно допоможуть схуднути, поправити здоров’я і поліпшити настрій.