Омега-6: для чого корисна, можлива шкоду, де міститься

В останні десятиліття небезпечно підвищилася кількість споживання рафінованих жирів, а частка натуральних олій, які містять есенціальні фосфоліпіди та жирні кислоти (омега-6, омега-3) помітно знизилася. Результатом з’явився сплеск аутоімунних, онкологічних та інших хвороб, пов’язаних з нестачею поліненасичених жирних кислот цього сімейства, і це проблема дуже актуальна.

Що таке омега-6, типи жирних кислот

Харчовий раціон сучасної людини перенасичене жирами, на жаль, далеко не корисними. Це гідрогенізовані і, ще гірше, промислові трансжири. Розплата за їх вживання – онкозахворювання, цукровий діабет, ожиріння, проблеми з серцем і судинами.

Ненасичені жирні кислоти (ЖНК) – це важливі для людського організму карбонові сполуки, що належать класів омега-3, омега-6, омега-7 і омега-9 (їх класифікують за відстанню першої подвійний зв’язку від метильного вуглецю). Жирні кислоти поділяють на родини:

  • Мононенасичені (МНЖК):
  • омега-7 (пальмитолеиновая кислота (ПОК)),
  • омега-9 (олеїнова, ерукової, ейкозеновая, мидовая кислоти)
  • Поліненасичені (ПНЖК):
  • омега-3 (основні кислоти – альфа-ліноленова (АЛК), ейкозапентаєнова (ЕПК) і докозагексаєнова (ДГК) кислоти);
  • омега-6 (лінолева, арахідонова і гамма-лінолева кислоти).

Омега-3 і омега-6 ПНЖК є незамінними, оскільки наш організм не здатний до самостійного їх синтезу з інших речовин (лише частково) і змушений отримувати їх з їжею. Строго кажучи, незамінні тільки кислоти – лінолева і α-ліноленова. Вони беруть участь в утворенні фосфоліпідів, що входять до складу мембран. І кількість лінолевої кислоти переважає в 10 разів порівняно з кількістю ліноленової, що говорить про важливість всього класу омега-6 ЖК для нормального забезпечення функцій клітинних мембран.

Для чого корисна омега-6 ЖК?

Лінолева кислота виконує наступні функції:

  • підсилює регенерацію клітин шкіри, утримуючи вологу;
  • допомагає виробленню травних ферментів, гормонів;
  • бере участь у транспортуванні, розщеплення і виведення холестерину, необхідного для синтезу гонадостероидов і вітаміну D.
  • знижує рівень стеринів, перешкоджаючи розвитку атеросклерозу і виникнення кардіоваскулярних захворювань;
  • виявляє седативну, заспокійливий вплив на нервову систему, покращує процеси пам’яті.

Арахідонова кислота:

  • утворює ліпідні медианты і формує простациклины, тромбоксаны і простагландини (гормоноподібні сполуки);
  • має мембранопротекторну дію на клітину;
  • покращує циркуляцію крові в судинах.

Гамма-ліноленова кислота:

  • позитивно впливає на згортання крові при травмах;
  • прискорює регенерацію клітинних мембран;
  • похідна кислоти (DGLA) бореться із запаленням, зменшує біль.

Лінолева та арахідонова кислоти в поєднанні з ліноленової утворюють жиророзчинний вітамін F, що знижує рівень стеринів в печінці.

Причини і симптоми нестачі в організмі

Незважаючи на достатню кількість харчових джерел і власних ресурсів у вигляді відкладеного жиру, можуть бути причини появи дефіциту омега-6 ПНЖК. Це:

  • добровільна відмова від вживання всіх жирів з-за боязні їх «шкоди».
  • тривале голодування;
  • дотримання жорстких програм схуднення (строгі дієти, монодієти);
  • патологічні процеси в печінці і травному тракті.
Дивіться також:  Конкор: аналоги і замінники, інструкція із застосування таблеток, склад, дозування

Симптоматика нестачі омега-6 ПНЖК:

  • підвищення кров’яного тиску, його різкі перепади;
  • схильність до раптової зміни настрою;
  • виражена стомлюваність, загальна слабкість організму;
  • підвищений вміст тромбоцитів і холестерину в крові;
  • часте перебування у стані депресії;
  • помітне погіршення пам’яті;
  • часта схильність до інфекційних захворювань;
  • сухість шкіри, ламкість і випадання волосся, розшаровування нігтів;
  • збільшення ваги;
  • різного роду висипання на шкірі (аж до екземи);
  • гормональні порушення;

При нестачі есенціальних кислот відбувається порушення ліпідного обміну і, як наслідок, підвищується коефіцієнт атерогенності холестерину (норма – не вище 3.е.).

Користь і шкода.

Сприятливий вплив на організм тригліцеридів і фосфатидів омега-6 очевидно, однак тривають палкі суперечки з приводу негативного впливу на організм цих кислот. У чому ж користь і шкоду Омега-6 ЖК?

Виробляються під їх дією речовини:

  • покращують функції імунної системи;
  • прискорюють метаболізм ліпідів і виведення кінцевих продуктів обміну;
  • регулюють масу тіла;
  • підтримують і поліпшують кардіоваскулярну, нервову та репродуктивну системи організму;
  • беруть участь у виробленні гормонів,
  • перешкоджають утворенню тромбів.
  • знімають запалення при екземі.
  • покращують зовнішній вигляд шкіри і волосся
  • зменшують тягу до міцного алкоголю.
  • підтримують цілісність клітин, утримують вологу в сполучнотканинної частини шкіри – дермі (саме в ній знаходиться колаген, еластин і гіалуронова кислота);

Властивості омега-6 ПЖНК використовують для лікування атеросклерозу, екземи, акне, остеопорозу, очних хвороб, різного роду алергій, онкології, туберкульозу, алкоголізму.

Однак, на відміну від омега-3 ЖК, омега-6 присутній у багатьох тварин жирах, горіхових оліях і, хоч у малій кількості, але навіть в овочах. В соняшниковій олії, наприклад, взагалі немає омега-3 кислот. Тому мова йде скоріше не про дефіцит, а про дисбаланс цих кислот. Оптимальне співвідношення сполук ω — 6 до ω-3 виражається, як 4:1. Надлишок омега-6 ліпідів більш ніж у 20 разів, порівняно з омега-3 речовинами, чреватий розвитком:

  • різних запалень в тканинах або органах
  • патологій серця і судин,
  • збільшенням в’язкості крові,
  • порушенням функцій імунної системи,
  • розладами психічної сфери, депресіями.

Крім того, перевищення ліпідів у повсякденному меню негативно позначається на роботі репродуктивних органів статевої системи жінки, що нерідко призводить до безпліддя.

Добова норма споживання для дітей і дорослих

Протягом життя людині необхідно одержувати ПНЖК, адже незамінні компоненти надходять до нього або з їжею, або у вигляді лікарських препаратів (БАД). Особливо велика роль омега-3 і омега 6-ПНЖК для дітей. Дорослий вживає за день від 4 до 8 г омега-6 ЖК. Це складе 5% від добової калорійності раціону.

Сьогодні на фармацевтичному ринку представлені комплексні препарати в об’єднаному складі омега-3-6-9. Вони використовуються в різних схемах лікування як допоміжні засоби. Випускаються переважно в капсулах, що приймаються перорально під час обіду чи після. Добова профілактична доза для дорослих – 1 г, для лікувальних цілей -2 р. Капсули приймають 1 – 3 р. в день (точні дозування описані в інструкції). Як довго приймати препарати вирішує лікар. Стандартний прийом – 30 днів, потім місячний відпочинок, після чого курс можна повторити.

Дивіться також:  Болгарська паличка: користь молочнокислої бактерії, у яких продуктах міститься, цікаві факти

Нижче в таблиці наведені стандартні норми вживання ПНЖК, а також препаратів німецької компанії «Квайссер Фарма» – Доппельгерц актив Омега 3-6-9 і американської корпорації SAN – Omega 3-6-9 на основі бурачника, риб’ячого жиру та олії з насіння льону.

Стандартні норми споживання ПНЖК

Групи ω-6 ПНЖК (на добу) ω-3 ПНЖК % від калорійності
раціону (за добу)
Співвідношення
ω-6 : ω-3
Дорослі 8-10 г 0,8-1,6 г для ω-6 – 5-8 %
для ω-3 – 1-2 %
5-10 : 1
Діти 0,7 г 0,8-1 г для ω-6 – 4-12 %
для ω-3 – 1-2 %
Доппельгерц актив Омега 3-6-9
Дорослі ω-6 – 302 мг; ω-3 – 337 мг По 1 капсулі 2 р. в день 0,92 : 1
Діти (до 5 років) Половина дози дорослих – 1 капсула в день
SAN Lipidex. Комплекс Омега 3, 6 і 9
Дорослі По 2 капсули 3 рази на добу. #colspan# В складі масла насіння огуречника:
ω-6 – 34%
ω-3 – 19 %
В складі масла лляного:
ω-6 – 15%
ω-3 – 55 %
1, 8 : 1
0, 3 : 1

Перш, ніж зупинити свій вибір на якому-небудь препарат, необхідна консультація лікаря.

Добавки, що володіють міжнародним сертифікатом якості, користуються великим попитом і знаходяться в ціновій доступності. Склад чудово збалансований, спрямований на зменшення кардіоваскулярного ризику і зміцнення імунної системи. Детальну інформацію про продукт містить інструкція по застосуванню.

Омега-6 при вагітності та лактації

Під час активного внутрішньоутробного розвитку плід потребує надходження жирних поліненасичених кислот. У вагітних це обумовлено наступним:

  • йде активна концентрація омега-6 ЖК у центральній нервовій системі для формування органів зору і головного мозку дитини;
  • як компоненти структури речовини мозку, омега-6 ПНЖК забезпечують розумові і визначають інтелектуальні здібності індивіда;
  • лінолева кислота і її похідні беруть участь в формуванні і розвитку зорового аналізатора.

Показані до застосування комплексні препарати есенціальних кислот для профілактики і лікування різних патологій у вагітних:

  • передчасні пологи;
  • затримка росту і внутрішньоутробна загибель плоду;
  • звичне невиношування;
  • тромбофилия будь-якого генезу, включаючи спадкову;
  • відшарування плаценти;
  • післяпологові депресивні розлади та психози.

Виявлена пряма залежність між дефіцитом омега кислот і можливістю розвитку тяжкої форми пізнього токсикозу – прееклампсії у вагітних, а також артеріальної гіпертензії.

Дивіться також:  Підвищений тестостерон у жінок: причини і наслідки, як знизити рівень гормону

Вагітним жінкам та в період лактації рекомендується приймати не менше 300 мг РК омега в день. Їхня присутність позитивно позначається на здоров’ї матері та дитини, забезпечуючи профілактику ускладнень після пологів. Комплексні препарати ПНЖК омега 3-6-9 приймають під суворим контролем фахівців (акушера-гінеколога і неонатолога).

У яких продуктах міститься

Можна скласти величезний список продуктів, де міститься омега-6 ПНЖК. Ось невелика його частина:

  • у жирі морського вугра, а також у стерляді, сардині, терпуге, нототенії, палтусі та ін. жирних сортах риби.
  • гарбузовому насінні соняшнику льону;
  • авокадо, деяких сортах рису;
  • олії горіхів – кедра, ліщини, пекана, кешью, арахісі;
  • тваринних жирах (курячому, гусячому, курдючному);
  • яловичому і качиному смальці;
  • вершковому маслі;
  • м’ясі страуса, ягня, порося, у телятині (червоне м’ясо);
  • субпродуктах.

Головна роль основних постачальників омега-6 ПМЖК відводиться по праву рослинним оліям (льняному, з виноградних кісточок, зародкових проростків пшениці, онагро (енотера), бораго та ін).

Нижче наводиться таблиця з вмістом ЖК різних сортів олії.

Вміст у рослинних оліях омега-6 і омега-3 ПНЖК

Рослинна олія Омега-6 Омега-3 ω-6 : ω-3
Лляне 12, 7 53,3 0,23 : 1
Конопляне 54 26 2, 1 : 1
Кедрове 37 23 1,7 : 1
Волоського горіха 53 10 5, 3 : 1
Соєва 50 10 5 : 1
Рапсове 14,5 9,1 1, 6 : 1
Соняшникова 60
Оливкова 9, 76 Сліди
Кукурудзяна 44 Сліди
Гарбузове 49 Сліди
Арахісове 31,7 Сліди
Бавовняне 50 Сліди
Кунжутна 60 Сліди

Необхідно знати про однією спільною для всіх кислот особливості: вони сильно окислюються при зіткненні з повітрям і нагріванні. Як результат – утворення вільних радикалів, які надають негативний вплив на організм. Купуючи олію, перевіряють герметичність, терміни придатності і прибирають його подалі від світла.

Протипоказання, передозування і побічні дії

Сигнали про те, що відбувається передозування есенціальними кислотами, організм буде посилати у вигляді нудоти і неприємних відчуттів – печії, відрижки, гикавки, почуття розпирання в животі, порушення стільця, болі в правому підребер’ї, блювання. Ці ознаки потребують зниження кількості споживаних омега-6 ЖК, особливо якщо здійснюється прийом відповідних препаратів.

Надлишок омега-6 ЖК може викликати запальні процеси або загострення наявних хронічних захворювань. Тому не варто порушувати баланс між омега-6 і омега-3 ЖК.

Що стосується протипоказань, то єдиною перешкодою до прийому їжі, багатої омега-6 ПНЖК або комплексних препаратів є індивідуальна непереносимість компонентів.

Життєво цінними для людини є лінолева, арахідонова (омега-6) і ейкозапентаєнова кислоти. Для нормального функціонування організму необхідний баланс эндогормонов, вироблених цими протилежними за функціями кислотами. При правильному його співвідношенні (оптимально 4:1) зникають хвороби, депресії і хронічна втома, організм наповнюється життєвою енергією і оптимізмом.