Калорійність плову в залежності від рецепту, БЖУ, чим корисне блюдо

Визначити калорійність плову можна без праці, якщо знати його склад. Адже східна страва готують і як дієтичну їжу, і як дуже поживна страва.

Хімічний склад і харчова цінність

Плов — багатокомпонентна їжа. Основні інгредієнти класичного рецепту рис і м’ясо. У страву також обов’язково додають моркву, цибулю, часник, рослинні і тваринні жири.

Основний склад страви:

  • білки і ліпідні з’єднання;
  • харчові волокна, органічні кислоти;
  • вуглеводи, в тому числі крохмаль, моно — і дисахариди.

Поживні продукти з цінними харчовими речовинами збагачують плов вітамінами А, Е, С, РР, Н, а також практично всіма представниками групи В. Присутні в ньому мінерали, мікро — і макроелементи. Зокрема, кальцій, цинк, фосфор, молібден, селен, хлор, марганець, кобальт, мідь та інші.

Калорійність і БЖУ плову в залежності від рецепту

Поживна цінність інгредієнтів страви впливає на те, скільки калорій в плові.

Зразкові показники калорійності різних продуктів:

Найменування інгредієнтів плову Калорійність, ккал в 100 г
Основні компоненти
Морква 37
Цибуля 40
Часник 140
Рис
відварну 115-140
коричневий (сухий продукт) 335
круглий (сухий продукт) 340
довгий пропарений (сухий продукт) 360
Жир тваринний 895
Олія рослинна 900
М’ясо різних видів
телятина 88
куряче філе 100
яловичина (пісна) 126
яловичина (жирна) 145
баранина (пісна) 170
курка (жирна) 195
свинина 250
яловичина (жирна) 260
баранина (жирна) 290
свинина (жирна) 420
Додаткові компоненти
Гриби 22
Томати 23
Курага 230
Чорнослив 255
Лавровий лист 310

У процесі варіння рис поглинає багато води, тому калорійність 100 грамів готового продукту значно скорочується. Відчутно вплине на поживну цінність страви вид м’яса, який застосовували, його кількість і жирність. А також на ніж гасили інгредієнти, скільки рослинного або тваринного жиру при цьому використовували. Середня калорійність 100 г плову від 160 до 190 ккал. Поживність різних видів страви представлена в таблиці.

Дивіться також:  Скільки калорій в варених макаронах, харчова цінність, БЖУ продукту
Основа плову Калорійність 100 г, ккал
з грибами (без додавання м’яса) 95
на м’ясі індички 140
на курячому філе 150
на курячих стегенець 185
на баранині 190
на м’ясі качки 205
на яловичині 230
на свинячому м’ясі 315

За класичним рецептом готують плов з 2 склянок рису, 0,5 кг баранини, половини склянки соняшникової олії, 150 г цибулі 150 г моркви. У 100 грамах такої їжі близько 155 калорій. Якщо у базовому рецепті використовувати яловичину замість баранини, то поживність 100 г готового плову складе приблизно 195 ккал.

Калорійність плову з куркою або індичкою сама невисока — приблизно 145 калорій в 100 р.

Серйозно змінити поживні властивості страви можуть пропорції інгредієнтів:

  • Лавровий лист має високу калорійність, але його кількість у страві зовсім незначна, тому продукт не зашкодить навіть при дієті.
  • Іноді в плові використовують сухофрукти, наприклад, курагу або чорнослив. Вони додадуть калорій, але надають страві оригінальний смак, насичують корисними вітамінами та мікроелементами.
  • Зайва морква, гриби або цибулина підвищать поживність незначно. А якщо при цьому не застосовувати м’ясо, то страва стане малокалорійної дієтичною їжею.

У відсотковому відношенні найбільше плов містить вуглеводів. На другому місці жири, кількість білків відносно невелике. БЖУ (зразкове співвідношення компонентів) — на 1 г білків припадає 1,8 г жирів і 4,5 г вуглеводів. Наприклад, у страві, приготованому з бараниною за класичним рецептом, 7 г вуглеводів, 11 г жирів і 27-29 г вуглеводів. Щодо різновидів цієї страви сказати важко, оскільки кожна господиня готує плов по-своєму. У такій ситуації варто скористатися аналізатором калорійності, який можна знайти в інтернеті.

Чим корисне блюдо

Виготовлений із якісних продуктів плов благотворно впливає на організм.

Дивіться також:  Скільки калорій в каві розчинній і натуральній, склад напою, користь і шкода для організму

Страва на основі рису і м’яса містить такі корисні речовини:

  • Білкові сполуки. Швидко засвоюються і дають відчуття ситості. Вони беруть участь у формуванні м’язової тканини і процесах кровотворення, ліпідному обміні, покращують мозкову діяльність.
  • Вітаміни. Підтримують імунітет, стабілізують роботу органів і систем. Калій зменшує набряклість, виводить з організму надлишки рідини, запобігає розвитку серцево-судинних проблем. Вітаміни групи В допомагають зберегти зір, покращують стан шкіри і волосся, нормалізують нервово-психічний стан. Вітамін А бере участь у синтезі гормонів та ферментів.
  • Клітковина. Має абсорбуючі здібностями, виводить з організму токсини.
  • Біологічно активні елементи і фітонциди цибулі та часнику. Підвищують опірність до інфекцій і простудних захворювань, покращують кишкову мікрофлору, запобігають патологічні процеси в ЖКТ.

Рис необхідно використовувати якісний, бажано довгий. Особливу цінність мають коричневі сорти продукту. Їх рекомендують вживати тим, хто стежить за своєю вагою або хоче схуднути. Темний рис менш калорійний, містить підвищені дози ненасичених жирів. При дотриманні дієти готують пісний плов, без жирного м’яса і великої кількості олії.

У складі рису немає глютену. Плов можна їсти тим, хто страждає від непереносимості клейковини, не може вживати крупи з інших злакових культур — жита, ячменю, пшениці. Обволікаючі речовини в складі продукту допомагають поліпшити стан при гастриті і виразковій хворобі, знижують ймовірність розвитку злоякісних утворень.

Баранина має порівняно високу калорійність, але саме її рекомендують застосовувати в плові. Це унікальний продукт, в якому в 4 рази менше холестерину, ніж у свинині. А також високий вміст лецитинов — органічних речовин, які розвивають пам’ять, регулюють обмін речовин і рівень інсуліну в крові. Будь-яке м’ясо покращує загальний стан, підвищує настрій і працездатність.

Доречно додавати в плов не тільки традиційні овочі — цибулю, моркву і часник. Зробити продукт більш корисним можуть зелений горошок, помідори, болгарський перець. В індійських варіантах страви використовують картоплю.

Дивіться також:  Скільки калорій в каві з молоком, склад напою, користь і шкода для здоров'я

Плов набуває особливий смак і аромат завдяки спеціям — меленого перцю, шафрану, кмину, барбарису і іншим. Приправи надають на організм людини омолоджуючий ефект, зміцнюють його, відновлюють структуру клітин.

Протипоказання

Любителі низькокалорійної їжі іноді замінюють м’ясо в плові невеликою кількістю сухофруктів. Таке блюдо небажано вживати при цукровому діабеті, захворюваннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту, печінки і підшлункової залози. Доречно додавати сухофрукти людям, які страждають від частих запорів.

Користь принесуть організму помірні порції плову в раціоні. Переїдання може викликати важкість у шлунку, печію. Страва з рису не рекомендують їсти на ніч, бажано вживати його в першій половині дня або на обід.

При схильності до алергії з обережністю використовують спеції. Не рекомендується зловживати готовими багатокомпонентними приправами, у яких часто бувають інгредієнти низької якості.

Плов — національне блюдо, гордість і «візитна картка» східної кухні. Смачна страва доречно використовувати навіть при схудненні. Досить вибрати для його приготування продукти з низькою калорійністю.