Калорійність брокколі, приготована різними способами, БЖУ, харчова цінність

Капуста брокколі рекомендується для меню різних дієт. Це дуже корисний, а якщо правильно його приготувати, то ще і смачний продукт. Детальніше про калорійності брокколі та інших її важливих характеристиках розказано далі.

Хімічний склад і харчова цінність брокколі

Щоб розібратися з користю капусти броколі, в першу чергу потрібно поговорити про харчової цінності овоча. Так, у 100 грамах продукту практично немає жирів. Це всього 0,37 р. Тому її люблять всі худнуть. Рекомендується додавати брокколі в дитяче меню. Таку капусту використовують в якості прикорму зазвичай вже в 7-8 місяців малюка.

Також у 100 г обговорюваного продукту міститься 6,6 г вуглеводів, 2,8 г білків. Звичайно, не можна не відзначити і велику кількість у ньому різноманітних вітамінів, наприклад, А, Е, В, РР та інших.

З важливих для організму елементів і речовин в такій капусті можна знайти:

  • амінокислоти;
  • бета-каротин;
  • хлорофіл.

Потрібно відзначити, що в ньому немає холестерину. Зате є речовини, здатні сприятливо впливати на рівень цукру в крові. Тому капусту корисно їсти людям з різними серйозними недугами, наприклад, із захворюваннями серця, судин, з діабетом.

Калорійність і БЖУ овоча, приготованого різними способами

Калорійність такого корисного і важливого для нашого організму продукту в сирому вигляді складає всього 34 ккал на 100 р. А цей же показник для капусти, що пройшла термічну обробку, знижується. Так, калорійність брокколі на пару становить всього 27 ккал на 100 г продукту. Не дивно, що дієтологи дозволяють їсти його практично в необмежених кількостях.

На замітку! Енергетична цінність зростає при обсмажуванні капусти – 46 ккал на 100 р.

Як вже було зазначено вище, в брокколі майже немає жиру. А кількість грамів вуглеводів і білків не перевищує 6,6 на 100 г продукту. За всі ці показники капусту дуже люблять спортсмени і всі, хто хоче схуднути. Варена, запечена або приготована на пару брокколі стане прекрасним гарніром, наприклад, до нежирної птиці, риби, м’яса. Худне може сміливо ласувати таким обідом або вечерею, не замислюючись про зайві кілограми.

Дивіться також:  Скільки калорій в бутерброді з ковбасою, харчова цінність, користь і шкоду для здоров'я та при схудненні

Звичайно, при цьому важливо не робити свої порції занадто великими, щоб не розтягнути шлунок.

Інакше з’явиться вже інша проблема – постійний голод.

Добова норма споживання продукту

Фахівці відзначають, що брокколі багата на вітаміни, тому вживання її в дуже великих кількостях, може викликати перенасичення корисними речовинами, наприклад, гиперавитаминоз. Оптимальна порція – 200-250 г на добу для дорослої людини. Маленьким дітям рекомендується давати таку капусту не кожен день, а приблизно 2-3 рази в тиждень по кілька суцвіть. Найкраще – у відварному вигляді.

Корисні властивості капусти

Як вже було зазначено вище, брокколі вкрай корисна для діабетиків. Така капуста володіє унікальною властивістю. Вона «вміє» природним шляхом знижувати цукор у крові. Ті, хто регулярно вживають такий продукт в їжу збережуть здоровими стінки судин.

У складі обговорюваного овоча є й активні речовини, сприятливо впливають на стан ЦНС. У результаті зміцнюється нервова система, людина стає спокійнішою, врівноваженішими. Не дивно, що брокколі рекомендується їсти тим, хто часто нервується і постійно знаходиться в стані стресу. Капуста допомагає нормалізувати нічний сон, зробити відпочинок більш повноцінним.

Відомо, що першим супутником целюліту є зайва рідина в організмі людини. Брокколі, приготована будь-яким шляхом, швидко виводить її. Якщо протягом хоча б кількох місяців регулярно вживати апетитні зелені парасольки в їжу, стан шкіри швидко зміниться в кращу сторону. Особливо такі зміни порадують представниць прекрасної статі.

Якщо людині діагностована катаракта, йому обов’язково слід «налягати» на брокколі. Така капуста запобігає прогресивний розвиток недуги. Крім того, вона в цілому зміцнює рогівку і сітківку ока.

Дівчатам варто звернути увагу і на те, що у броколі багато фолієвої кислоти. Тому капуста обов’язково повинна бути в меню у вагітних жінок, а також у тих, які тільки планують зачаття малюка. До речі, фолієва кислота дуже корисна і для чоловіків, і для дітей.

Дивіться також:  Скільки калорій у вині - червоному і білому, користь і шкода спиртного напою

Останні медичні дослідження довели, що обговорювана капуста здатна боротися навіть із злоякісними пухлинами. Деякі речовини з її складу мають унікальне рідкісне властивість – зупиняти ріст пухлин.

Якщо правильно приготувати брокколі і подати її з різними смачними соусами, то таке частування точно не залишить байдужим ні дітей, ні дорослих. Капуста стане відмінним різноманітністю в гарнірах, коли звичні макарони і картоплю вже встигли набриднути.