Калорійність борщу з м’ясом і пісного, як зменшити або збільшити кількість калорій у страві

У цій статті розглянемо калорійність борщу — самого популярного страви країн колишнього СРСР. Рецептів приготування цього супу безліч, розберемося в харчової цінності найпопулярніших варіацій першого страви. А також дізнаємося, як можна підвищити або знизити вміст ккал на порції.

Хімічний склад і харчова цінність

В залежності від складу супу його харчова цінність буде різнитися. У класичному рецепті задіяна яловичина — джерело білка, овочі — це різноманітні вітаміни та мікроелементи. Незважаючи на те, що борщ — дуже ситна страва, калорійність його невисока.

Розглянемо харчову цінність і хімічний склад блюда, якщо в ньому присутні такі продукти:

  • яловичина;
  • морква;
  • цибуля ріпчаста;
  • буряк;
  • білокачанна капуста;
  • петрушка;
  • томатна паста;
  • соняшникова олія;
  • цукор;
  • оцет;
  • сіль.

Харчова цінність у 100 г:

  • ккал — 60-150 (в залежності від м’яса, з жиром або ні);
  • білки — 3,8 м (майже 4% від добової норми для дорослої людини);
  • жири — 3 г (5% від добової потреби);
  • вуглеводи — 4,8 м (близько 5% добової норми);
  • харчові волокна — 1 г (5% денної потреби).

В хімічний склад входить безліч вітамінів (групи В, Р, ретинол, С, D, Е, біотин, РР) і мікроелементів (калій, кальцій, магній, сірка, фосфор, хлор, алюміній, ванадій, залізо, йод, літій, кобальт, мідь, молібден, олово, цинк, хром, рубідій, фтор).

Холестерину в 100 г борщу всього 5 мг, а в добу можна споживати не більше 300 мг.

Калорійність м’ясного і пісного борщу

Калорійність борщу багато в чому залежить від того, який вид м’яса використовується для його створення. Розглянемо зміст ккал в 100 грамах улюбленого супу при різних варіантах його приготування.

Першим ділом розберемо страву на яловичому бульйоні. Простий підрахунок калорій, потрібно розглянути кожен продукт, скласти результати.

Дивіться також:  Скільки калорій в вівсяній каші на воді і молоці, БЖУ, корисні властивості вівсянки

На 100 г ккал:

  • яловичина — 250;
  • буряк — 43;
  • морква — 32;
  • цибуля ріпчаста — 40;
  • картопля — 77;
  • паста томатна — 82;
  • капуста білокачанна — 25;
  • олія соняшникова — 884.

Тепер розрахуємо кількість калорій за масою взятого для варіння продукту:

  • мясо 300 г — 750;
  • буряк 100 г — 43;
  • морква 50 г — 16;
  • цибулю 25 г — 10;
  • картопля 100 г — 77;
  • паста томатна 25 г (столова ложка без гірки) — 20,5;
  • капуста 300 г — 75;
  • масло 50 г — 442.

У солі, перці і воді калорій немає. Складаємо кількість калорій, і отримуємо в підсумку 1433,5 ккал. У загальній складності ми взяли продуктів на 950 г, в 100 г з них буде 150 ккал, але ми не кладемо в тарілку тільки густу складову супу, а разом з бульйоном. Тому калорійність борщу з яловичиною на 100 м в середньому 70-100 ккал.

Борщ з куркою:

  • грудка куряча — 165 ккал на 100 г;
  • інші інгредієнти ті ж.

Розраховуємо калорії:

  • м’ясо птиці 300 г — 495 ккал;
  • масло 50 г — 442;
  • буряк 100 г — 43;
  • цибулю 25 г — 10;
  • морква 50 г — 16;
  • картопля 100 г — 77;
  • томатна паста 25 р — 20,5;
  • капуста білоголова 300 г — 75.

Підсумовуємо ккал, отримуємо 1178,5 калорій на 950 грам продукту. А це 124 ккал на 100 г В 100 грамах борщу на курячому бульйоні буде 60-80 ккал.

В рецепт пісного супу не входить м’ясо, він виходить менш калорійним.

Розрахуємо енергетичну цінність 100 г борщу на овочевому бульйоні:

  • олія рослинна 50 г — 442;
  • буряк 100 г — 43;
  • цибуля-ріпка 25 г — 10;
  • морква 50 г — 16;
  • картопля 100 г — 77;
  • томатна паста 25 р — 20,5;
  • капуста 300 г — 75.
Дивіться також:  Скільки калорій в картоплі, приготована різними способами, корисні властивості коренеплоду

Сумарно у нас вийшло 683,5 ккал на продукти вагою 650 г, а це 105 ккал в 100 р. тобто, порція в 100 г пісного борщу містить 50-70 ккал (в залежності від густоти).

Добова норма споживання продукту

В залежності від того, який спосіб життя веде людина, кількість необхідних ккал різниться.

Скільки потрібно енергії:

  • Якщо у вас сидяча робота, ви не займаєтеся спортом, то в добу для нормальної життєдіяльності потрібно близько 2500 ккал.
  • Для людей, зайнятих важкою роботою, норма становить 4000-5000 ккал, а ті, хто займається спортом, мають потребу в ще більшій кількості енергії.

Щоб забезпечити норму, борщу в день можна вжити досить багато. Як ми з’ясували, в 100 яловичого супу міститься 70-100 ккал, у курячому — 60-80, а в пісному — 50-70. Виходить, що тим, хто бажає схуднути, можна харчуватися досхочу цим блюдом, і зайві кілограми все одно будуть йти. А ось людям, які бажають зберегти масу, або ж зовсім її наростити, харчуватися тільки борщем шкідливо, не вийде досягти потрібного результату.

Далі дізнаємося, як зменшити або збільшити енергетичну цінність борщу.

Способи зменшення і збільшення калорій у страві

Якщо ви бажаєте схуднути, то можете сміливо їсти борщ.

Для зменшення калорійності є маса способів:

  • Варіть суп з пісної курки, на кісточці, або ж зовсім без м’яса.
  • По готовності бульйону м’ясо можна прибрати, рідини калорій залишиться всього 20% від калорійності яловичини або курки.
  • Незважаючи на те, що рослинна олія використовується, його калорійність висока. Але борщ не буде смачним, якщо не брати для приготування обсмажені овочі. Є секрет для зниження калорійності, потрібно після обжарювання викласти цибулю і моркву на паперовий рушник, обсушити від масла, а його залишки з сковороди злити. Таким чином, ми зможемо прибрати зайві калорії, адже овочі вбереться тільки половина жиру, а це приблизно 200 ккал замість 440.
  • Не додавайте в суп сметану (206 ккал на 100 г) або майонез (680 ккал на 100 г).
  • Коли суп холодний, на ньому утворюється скориночка з жиру. Зніміть її, і це дозволить максимально знизити калорійність!
Дивіться також:  Скільки калорій в попкорні, солодкому і солоному, з різними добавками, користь і шкоду снека

Їжте з борщем хліб темних сортів, а ще краще замініть хлібцями або ж зовсім відмовтеся від цих продуктів.

Люди з маленькою вагою можуть наростити масу завдяки споживанню більшої кількості калорій. Та й працівники фізично важких професій потребують більшої енергії.

Збільшити калорійність борщу можна кількома способами:

  • Для приготування супу можете використовувати свинину з прошарками сала. У жирі міститься 787 ккал на 100 г (в той час як калорійність пісної свинини 240 ккал).
  • Для заправки супу при подачі застосовуйте майонез.

Ось таким різним може бути борщ! Цей суп для людей з будь-якими потребами, він може бути дуже калорійним або ж пісним, але в будь-якому випадку ситним. Овочі, що входять до складу, заповнять потребу організму у вітамінах і мінералах, тому борщ — найкорисніший з супів. Сподіваємося, що ця публікація допоможе вам варити саме то перше блюдо, в якому ви потребуєте. Приємного апетиту!