Харчовий гліцерин: що це таке, де продається, застосування добавки в харчовій промисловості

Харчової гліцерин дуже часто використовується в якості додаткового інгредієнта в процесі виготовлення різних продуктів. Ця добавка має свої характеристики, які роблять її привабливою для використання в харчовій промисловості.

Що таке харчової гліцерин

Багато хто навіть не знають, що це таке, але ставляться з побоюванням, так як ця харчова добавка з маркуванням «Е». Гліцерин (або гліцерол) являє собою прозору, трохи в’язка рідина без особливого запаху, з солодким смаком. Це речовина, позначене як е422, було вперше отримано понад 250 років тому шведським вченим. Сьогодні його виділяють з рослинних олій та жирів тваринного походження.

При помірному споживанні воно не робить ніякого негативного впливу на органи і системи, так як не володіє канцерогенними або мутагенними властивостями.

Речовина також є природним продуктом життєдіяльності людського організму, вырабатываясь під час розщеплення жирів, що надходять з їжею. Тому в невеликій дозі він навіть благотворно впливає на стан слизової оболонки внутрішніх органів.

Шкода для організму може проявитися лише в тому випадку, якщо дуже налягати на продукти, які містять в собі цей стабілізатор. Речовина може надавати послаблюючий вплив і викликати зневоднення, так як зв’язує молекули води і виводить їх. Однак, це можливо лише при підвищеному вживанні згущувача. Але на всяк випадок людям із захворюваннями нирок, сечового міхура, серця краще по можливості відмовитися від продуктів з вмістом цього компонента.

Види речовини Е 422

Крім харчового гліцерину, є ще й інші види – фармацевтичний, технічний, динамітний. Вони розрізняються між собою відсотком вмісту чистого речовини, наявністю додаткових домішок і іншими характеристиками.

Наприклад, харчова добавка повинна бути виготовлена виключно із суміші натуральних олій і жирів, тому її чистота становить не менше 99%. Максимальний вміст чистого речовини в аналогах не перевищує 88%.

Дивіться також:  Скільки калорій в супі, користь для організму, як знизити калорійність перших страв

Застосування добавки в харчовій промисловості

Речовина дуже активно використовується в процесі виготовлення продуктів харчування.

Наведемо найпоширеніші випадки його застосування:

  • його вживають в якості добавки, що збільшує в’язкість і пластичність кондитерських виробів і солодощів;
  • гліцерин незамінний для додання еластичності готової мастиці, розведення харчових барвників та отримання оптимальної консистенції;
  • додавання до складу шоколаду допомагає попередити утворення білого нальоту;
  • лікери та інші алкогольні напої завдяки цьому компоненту набувають м’якість і солодкість, втрачаючи специфічний різкий смак;
  • входить до складу хліба та іншої випічки добавка збільшує термін їх придатності, робить вироби пишними і рум’яними;
  • це речовина незамінний у виробництві жувальних гумок;
  • розчином гліцерину завжди змочують сухофрукти перед публікацією на прилавок, та як це покращує їх зовнішній вигляд.

А також цей емульгатор відмінно справляється із завданням з’єднання непоєднуваних між собою компонентів, подовження термінів зберігання продуктів і поліпшення товарного виду.

Різниця харчового та аптечного гліцерину

Аптечний гліцерин найчастіше використовується для виготовлення різноманітних кремів, мазей, гелів, масел, свічок. Він нерідко входить до складу проносних і пом’якшуючих засобів, але для вживання в їжу він непридатний, так як його чистота становить близько 84-88% (для порівняння – чистота харчового аналога не повинна бути нижче 99%). Сфера його застосування – фармацевтика і косметологія.

Зовнішнє застосування засобів на основі гліцерину благотворно впливає на стан шкіри, пом’якшує її, захищає від впливу несприятливих зовнішніх факторів, а також допомагає:

  • загоювати рани, садна, порізи;
  • зняти роздратування;
  • мінімізувати висипання;
  • придушити набряклість;
  • прибрати запалення і лущення;
  • запобігти негативні наслідки опіків.

Можна сказати, що обидва види гліцерину необхідні в своїй галузі, але взаимозаменять їх не можна, так як це може тільки нашкодити.

Дивіться також:  Скільки калорій в мандарині, харчова цінність, користь фрукта для організму

Де можна купити

Великі підприємства закуповують оптом цей продукт у містких каністрах або бочках. Але звичайній людині такий величезний літраж не потрібен. Купити харчової гліцерин у невеликій кількості досить проблематично, але в інтернет-магазинах цілком можливо. Найчастіше його можна знайти в асортименті точок, які продають товари для випічки. Фармацевтичний ж неважко придбати в будь-якій аптеці.

Речовина не потребує особливих умов зберігання. Головне – підібрати місце, де підтримується температура в районі 7-15 градусів тепла. Максимальний термін придатності становить один рік з дати виробництва.