Болгарська паличка: користь молочнокислої бактерії, у яких продуктах міститься, цікаві факти

Словосполучення «болгарська паличка» знавців викликає тільки позитивні емоції. Адже якщо продукт містить такий інгредієнт, то він напевно буде корисним і смачним.

Що таке болгарська паличка

Болгарською паличкою називають одну з двох молочнокислих бактерій, які використовуються при виробництві йогуртів. По-латині повна назва корисного мікроорганізму звучить як lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus. Паличку недарма назвали «болгарської». Вперше звернув на неї увагу в 1905 році студент з Болгарії Стамен Григоров, коли вивчав склад айрану. Він же зробив опис палочкоподобной лактобактерії, яку застосовували у виробництві місцевого напою.

Вчені виявили, що в процесі еволюційного розвитку геном мікроорганізму змінився. Нові штами бактерії втратили деякі здібності і частина генів. При цьому обзавелися раніше невідомими молекулами ДНК — плазмідами.

Позитивні властивості лактобактерій високо цінував відомий біолог Ілля Мечников. Він вважав, що саме завдяки болгарської палички відзначено так багато довгожителів серед населення болгарських сіл. Вчений стверджував про те, що унікальні мікроорганізми гальмують гнильні процеси в кишечнику, завдяки чому збільшується тривалість життя людини. Мечников до останніх днів щодня вживав кисломолочні продукти і чисту культуру болгарської палички.

В яких продуктах містяться кисломолочні бактерії

Лактобактерії (лактобацили) — перші мікроорганізми, з якими стикається людина. Вони проникають в тіло новонародженого в процесі проходження по родових шляхах, потім потрапляють в організм переважно під час вживання кисломолочних продуктів.

З допомогою таких мікроорганізмів можна отримати різні ласощі, які відрізняються за смаком, зовнішнім виглядом та особливостями приготування. Але головна їхня несхожість полягає в тому, що в процесі бродіння використовують різні види кисломолочних бактерій.

Назва кисломолочної продукції Які бактерії застосовують
ряжанка термофільні стрептококи з болгарською паличкою або без неї
айран болгарська паличка, дріжджі, термофільні стрептококи
кумис дріжджі, болгарська і ацидофільна палички
кефіри грибки (дріжджі) кефірні
йогурти термофільні стрептококи і болгарська паличка в пропорції 1:1
варенець термофільні стрептококи
звичайна простокваша лактококи, термофільні стрептококи
кисляк Мечникова термофільні стрептококи, болгарська паличка
ацидофілін ацидофільна паличка, лактококи, кефірний грибок
Дивіться також:  Скільки калорій потрібно в день, щоб схуднути: баланс споживання і витрати калорій

Префікс біо — у назві деяких видів такої продукції свідчить про те, що в складі присутні пробіотики або пребіотики. Вони покращують корисні властивості напоїв.

При якій температурі гинуть лактобактерії

Лактобацили зустрічаються в багатьох органах людського тіла. Це важливий елемент для збереження оптимального рівня рН. Корисні мікроорганізми добре переносять низьку кислотність, тому без проблем виживають в ШКТ людини. Найбільша концентрація лактококков в кишечнику, найменше їх у шлункової середовищі. Загибель микроскопичных організмів провокують високі температурні показники, підвищена вологість і прямі сонячні промені. В залежності від виду лактобактерій, вони можуть витримувати не більше +70 °C.

Готують справжній йогурт без термічної обробки сировини. В якості закваски в такому ласощах використовуються тільки кисломолочні стрептококи і болгарська паличка. Обидва види бактерій є термофільними речовинами, які добре себе почувають при спеці. Оптимальна температура для росту болгарської палички — +42 °C.

Користь і шкода для організму

Позитивний вплив болгарської палички на людину:

  • уповільнює процес старіння;
  • стимулює імунні здібності;
  • благотворно впливає на загальний стан, роботу печінки і нирок;
  • пом’якшує негативний вплив на організм антибіотиків;
  • очищає кишечник від патогенів, токсичних речовин і шлаків;
  • допоможе впоратися з дисбактеріозом і оздоровить мікрофлору;
  • бере участь в синтезі білків, вітамінів До і представників групи В, заліза, селену, йоду та інших поживних речовин;
  • знижує ризику розвитку алергічних реакцій, онкологічних захворювань;
  • покращує стан шкіри, нігтів, волосся;
  • сприяє збереженню оптимальної ваги, схуднення;
  • бореться з запорами, здуттям та іншими кишковими проблемами;
  • запобігає атеросклеротичні зміни.

Кисломолочні бактерії допоможуть тим, хто страждає від лактозною непереносимості. Таким людям рекомендовано включати в раціон продукти на основі болгарської палички, адже вони засвоюються організмом краще, ніж молоко. Приготований в домашніх умовах болгарський натуральний йогурт показано використовувати в меню дітей починаючи з 8-місячного віку. Фахівці підкреслюють, що лактобактерії — одні з небагатьох мікроорганізмів, які не можуть завдати шкоди людині.

Дивіться також:  Нольпаза: аналоги і замінники, склад, інструкція по застосуванню препарату противоязвенного

Користь болгарської палички проявиться максимально, якщо зробити з неї йогурт самостійно. Для цього в аптеці або іншому спеціалізованому місці здобувають спеціальну закваску, в якій присутні класичні йогуртові бактерії — болгарська паличка і термофільні стрептококи. Готову страву має ніжну структуру і м’який смак. Воно зберігається в холодильнику до семи днів. Найкраще напій підходить для десерту. У нього можна додати шматочки фруктів або ягід, сухофрукти, мед. Продукт доречно використовувати як основу для різних соусів до м’ясних і рибних страв.

Натуральний кисломолочний йогурт застосовують і зовнішньо.

З нього роблять:

  • живильні маски для особи і огрубілих ділянок шкіри;
  • відбілюючий засіб для зубів;
  • заспокійливий зілля при сонячних опіках;
  • скраби для тіла;
  • кондиціонери для волосся.

Оригінальний варіант використання — отримати на основі натурального йогурту їстівні фарби для дітей.

Цікаві факти про болгарську паличку

Кілька історичних реалій:

  • Стародавні жителі Балканського півострова ще близько 4000 років до нашої ери виготовляли сквашене молоко. Вважається, що робити йогурт почали предки сучасних болгар в XIV столітті. Продукт отримав назву «кисело мляко». У цій країні строго регламентуються вимоги до складу ласощів, що став національним символом держави. Існує навіть музей, присвячений популярному страви. Місцевий йогурт — повністю натуральний продукт на основі молока. У ньому немає консервантів, цукру, ароматизаторів та інших добавок. У багатьох країнах випускають десерти з такою назвою. Але до цього йогурту більшість з них не має ніякого відношення.
  • У Болгарії встановлено пам’ятник Стамену Григорову. Першовідкривача болгарської палички запрошували на престижну роботу в Женеву, Бразилію та інші місця земної кулі. Але скромний патріот надовго не покидав рідні краї. Він повертався в містечко своєї юності, де працював у місцевій лікарні. Лікувальний заклад згодом назвали його ім’ям.
  • В 1906 році була зареєстрована фірма, анимавшаяся продажем ліки від шлунково-кишкових хвороб — запалень, запорів, діареї. Сухий порошок отримав назву «Лактобациллин». Випущені великим тиражем брошури пропонували приймати новомодний медикамент самостійно. Цікавий факт: реклама закликала звертатися за засобом до «єдиного постачальника – професор Мечникову». Вчений стверджував, що не переслідував ціль нажитися на продажі. Припускають, що зареєстрована на підставних осіб фірма займалася пропагандою сухий болгарської палички. А заробляв відомий біолог на цьому гроші, так і залишилося таємницею.
Дивіться також:  Фрустрація в психології це ... - визначення простими словами, види та приклади фрустрації

Недарма люди століттями використовують в раціоні болгарську паличку. Адже продукти на її основі не нашкодять, при цьому допоможуть зберегти здоров’я і хороше самопочуття.